Els Helmers-Dillerop, Lotte Verheggen en Neeltje Snijder-de Vries bij de Tovertafel (foto Alfred Oosterman).
Els Helmers-Dillerop, Lotte Verheggen en Neeltje Snijder-de Vries bij de Tovertafel (foto Alfred Oosterman).

Ommelander Ziekenhuis maakt volop gebruik van Tovertafel

Algemeen

SCHEEMDA - Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda maakt sinds kort volop gebruik van een Tovertafel. Hiermee worden patiënten letterlijk in beweging gebracht. 

De Tovertafel is een hulpmiddel dat vooral in de ouderenzorg wordt ingezet. Het is een kastje aan het plafond waarmee spellen geprojecteerd worden op de tafel, de vloer of het blad van een rolstoel. Zeepbellen kapot prikken, blaadjes vegen, een strandbal wegtikken en muzieknoten aanraken om muziek te maken. Dit is een kleine greep uit de vele spellen die de Tovertafel in het Ommelander Ziekenhuis biedt.

Els Helmers-Dillerop, Lotte Verheggen en Neeltje Snijder-de Vries werken in het Ommelander Ziekenhuis en gebruiken de Tovertafel ieder vanuit hun eigen vakgebied. Els is geriatriefysiotherapeut: ,,Normaal zou je bijvoorbeeld tegen iemand in een rolstoel zeggen ‘probeer je knie maar te strekken’. Nu zeggen we ‘probeer de bal maar weg te schoppen’. Dat is een hele andere benadering en werkt gewoon beter.’’

De Tovertafel is gedoneerd door de Vrienden Ommelander Ziekenhuis en Past Rotarians Eemsdelta. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, kan de tafel volop worden ingezet. Ergotherapeut Lotte is er blij mee. ,,Een tijdje geleden heb ik een patiënt meegenomen die zijn linkerarm en -been niet meer goed kon bewegen. Bij een voetbalspel, geprojecteerd op de tafel, zag je dat hij gemotiveerd raakte om intensief zijn arm te gebruiken. Het spelelement motiveert veel meer. Het is sneller en successen worden groter gevierd. Je hoort bijvoorbeeld gejuich als er een punt wordt gescoord en patiënten geven minder snel op.”

De Tovertafel wordt niet alleen ingezet om beweging uit te lokken, maar ook communicatie. Logopedist Neeltje: ,,Er zijn spellen waar je spreekwoorden moet aanvullen, spellen waarbij je rijmpjes kunt maken, liedjes kunt zingen. Het systeem is heel interactief. Je komt ook sneller met een patiënt in gesprek. Er is van alles te zien en te horen, dat nodigt uit om erover te praten.”