De ANWB verkeerspleinen maken van kinderen betere verkeersdeelnemers (foto ANWB).
De ANWB verkeerspleinen maken van kinderen betere verkeersdeelnemers (foto ANWB).

Kindcentrum Olingertil maakt kans op ANWB Verkeersplein

Algemeen

APPINGEDAM - Kindcentrum Olingertil in Appingedam is in de race om een ANWB Verkeersplein te bemachtigen.

De fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen neemt af. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Daarom houdt de ANWB dit jaar opnieuw de verkiezing Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. In de provincie Groningen doen tien basisscholen mee aan de verkiezing. Er kan gestemd worden via www.anwb.nl/verkeerspleinen.

Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn kunnen zij verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis over de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

In totaal zijn er 279 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van het aankomende schooljaar een ANWB Verkeersplein en een lespakket. De nummer twee in elke provincie wint een uitgebreid fietsparcourspakket. De verkeerspleinen van de ANWB worden door het ANWB Fonds bekostigd.

Behalve op kindcentrum Olingertil in Appingedam kan in de Eemsmondregio ook gestemd worden op SWS De Gavelander in Oostwold.