Meindert Joostens en Jeroen Laarhuis (HRC Powerful Ageing) tillen gezamenlijk een halter om de samenwerking te bekrachtigen.
Meindert Joostens en Jeroen Laarhuis (HRC Powerful Ageing) tillen gezamenlijk een halter om de samenwerking te bekrachtigen.

Eemsdelta helpt bewoners fit te blijven bij het ouder worden

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeente Eemsdelta start met ‘Herstelgerichte Hulp’. Dit project helpt de deelnemers fit te blijven bij het ouder worden. Daardoor kunnen mensen langer zelfstandig thuis wonen. 

Doordat mensen fit blijven terwijl ze ouder worden, verbetert de kwaliteit van leven. Ze kunnen zich thuis beter en langer zelfstandig redden. Wethouder Meindert Joostens heeft donderdag het startsein gegeven voor het project. Hij tekende het contract met HRC Powerful Ageing dat de begeleiding doet. Eemsdelta wil al voor de zomer de eerste inwoners op deze manier helpen.

Samen met een fysiotherapeut wordt gekeken in hoeverre iemand de dagelijkse dingen nog zelf kan doen. Dit kan gaan om bijvoorbeeld de dagelijkse wandeling naar de supermarkt, het oppassen op kleinkinderen of het doen van lichte tuinwerkzaamheden. Maar ook het opstaan uit een lagere stoel kan moeite kosten. Herstelgerichte Hulp biedt specifieke ondersteuning en training om deze lichamelijke activiteiten langer te kunnen doen.

Herstelgerichte Hulp is voor inwoners die een beroep doen op hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tijdens een intakegesprek wordt goed gekeken of het trainingsprogramma bij iemand past. Is dit niet het geval, dan zoeken gemeente en inwoner samen naar een passende oplossing.

Onder leiding van een fysiotherapeut doen inwoners veertien weken lang oefeningen die gericht zijn op een speciaal einddoel. Wethouder Meindert Joostens: ,,Herstelgerichte Hulp richt zich op wat mensen zelf nog kunnen en willen bereiken. Na deze bijeenkomsten biedt de gemeente ook nog de mogelijkheid om te blijven oefenen. Door de trainingen worden niet alleen de spierkracht en het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroot. Het zijn ook momenten voor het leggen van sociale contacten.’’

Inwoners van Eemsdelta die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Sociaal Plein Eemsdelta via telefoonnummer (0596) 63 90 10 of sociaalplein@eemsdelta.nl. Het Sociaal Plein is op werkdagen geopend tussen 08.30 en 12.00 uur.