Tjalk, gebrandschilderd en glas-in-lood. Een ontwerp van Ploeglid Johan Dijkstra voor een woning in Farmsum (foto P. Godlieb).
Tjalk, gebrandschilderd en glas-in-lood. Een ontwerp van Ploeglid Johan Dijkstra voor een woning in Farmsum (foto P. Godlieb).

Glastentoonstelling in MuzeeAquarium Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - Het MuzeeAquarium Delfzijl houdt vanaf 2 juli een tentoonstelling over de productie van glas en de toepassingen ervan.

Het jaar 2022 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van het glas. De verbinding met Delfzijl en de regio wordt gevormd door de chemische industrie van Delfzijl, waarbij zout/soda staat aan de basis van de glasproductie. Dit is voor het MuzeeAquarium Delfzijl aanleidingom een wisseltentoonstelling te wijden aan het thema glas.

Van bodemvondst tot glasvezel: glas is van alle tijden. Ook het recyclen van glas kent al een lange historie: de duurzaamheid van het materiaal is een belangrijke eigenschap. Daarnaast kent het een historie in de toegepaste kunst: glazen objecten voor jubilea, voor reclame, voor driedimensionale en tweedimensionale kunstobjecten. Delfzijl kent bijvoorbeeld veel gebouwen uit de tijd van de Amsterdamse School, waarin glas-in-loodramen modern waren. Ook in de huidige tijd kan glas het basismateriaal zijn voor kunstwerken.

Voor deze tentoonstelling is het MuzeeAquarium nog op zoek naar bijzondere objecten van glas, zeker als deze een band met Delfzijl of de provincie Groningen hebben. Behalve bijzondere of oude objecten zoekt het museum nog naar oude catalogi of documentatie over glas, bijvoorbeeld over de voormalige glasfabriek in Appingedam.

Wie in het bezit is van een uniek of oud glazenobject, of beschikt over interessante documentatie of catalogi en deze zou willen uitlenen aan MuzeeAquarium Delfzijl, kan een mail met foto sturen naar info@muzeeaquarium.nl.