Zo moet het nieuwe gebouw in het hart van Garsthuizen eruit gaan zien (illustratie Bureau VanEig).
Zo moet het nieuwe gebouw in het hart van Garsthuizen eruit gaan zien (illustratie Bureau VanEig).

Voormalige kerklocatie Garsthuizen krijgt nieuwe invulling

Algemeen

GARSTHUIZEN - De voormalige kerklocatie in Garsthuizen krijgt een nieuwe invulling. Er komt een torenachtig complex van baksteen, dat herinnert aan de oude kerk.

Een aantal dorpelingen - verenigd in Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen (SRKG) - heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud van de kerk in Garsthuizen. Dit bleek echter niet haalbaar vanwege de deplorabele staat van het gebouw, het ontbreken van een monumentale status en voldoende geld. De kerk is daarom vanwege instortingsgevaar in maart 2015 gesloopt. De voormalige kerklocatie is inmiddels eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Gezamenlijk is er in de afgelopen jaren gekeken naar een gepaste, nieuwe invulling.

Architect Marjolein van Eig heeft een plan gemaakt om de leegte weer in te vullen en het dorp weer ‘een hart’ te geven. Zij houdt van massa, soliditeit en baksteen, het materiaal waarvan de Nederlandse steden tot diep in de twintigste eeuw werden gebouwd. Dat is ook duidelijk terug te zien in het ontwerp voor Garsthuizen. De bakstenen die voor het nieuwe gebouw gebruikt zullen worden, zijn afkomstig uit de voormalige kerk. Zo ook de grote kerkramen. Het hergebruik van deze oude materialen was ook een duidelijke wens van de dorpsbewoners, die dit in een voorstadium aan Van Eig hebben meegegeven.

In de afgelopen maanden is het ontwerp op haalbaarheid getoetst bij diverse gemeentelijke instanties, Stichting Libau, Landschapsbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het is daarop licht aangepast. Ook zijn de inwoners van Garsthuizen en Startenhuizen geïnformeerd via onder andere een digitale presentatie. Deze is te zien via www.youtube.com/watch?v=DCZKBI02C5U