In gestrekte draf gaat het over de wegen rond Loppersum (foto Maaike de Jong).
In gestrekte draf gaat het over de wegen rond Loppersum (foto Maaike de Jong).

Ruim 800 deelnemers voor 39e Noorderrondrit op de Fiets

Algemeen

LOPPERSUM - MFAC Loppersum heeft afgelopen hemelvaartsdag voor de 39e keer de Noorderrondrit op de Fiets georganiseerd. Er verschenen ruim 800 deelnemers aan de start en daarmee was de belangstelling prima.

De eerste deelnemers arriveerden tegen 7.00 uur aan bij de kantine van Sportclub Loppersum en gingen rond 7.30 uur van start. Dit jaar werd de route gereden via de permanent bewegwijzerde route die is ontstaan op initiatief van de IJsvereniging Noorderrondritten, MFAC Loppersum, het Routebureau Groningen en de provincie Groningen. Daardoor kan de Noorderrondrit nu 365 dagen per jaar gefietst worden. 

De deelnemers hadden ook dit keer de keuze om de Noorderrondrit als één geheel te fietsen (145 kilometer) of te gaan voor een van de twee lussen. De ene is 85 kilometer lang, de ander 60 kilometer. Beide lussen bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs onder andere de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Uithuizen, Middelstum naar Onderdendam waar de splitsing van de route ligt. Onderdendam is de plaats waar op 24 december 1924 het idee ontstond om in Groningen een evenement te organiseren zoals de Elfstedentocht. Dit werd de Noorderrondrit op de schaats.

Vanaf Onderdendam gingen de deelnemers aan de tocht van 145 kilometer via Baflo en Pieterburen naar het keerpunt in het mooie vissersdorpje Zoutkamp, waar bij restaurant-ijssalon De Boeter de verzorging klaar stond in de vorm van soep en brood. De deelnemers aan de tocht van 85 kilometer werden via Bedum verder geleid naar de stempelpost in Zuidwolde, waar ook zij werden voorzien van soep en brood bij café Moeke Vaatstra. 

Nadat iedereen weer volledig op krachten was gekomen, vervolgden de deelnemers hun route naar de eindbestemming, de sportkantine van SC Loppersum. De eerste fietsers arriveerden hier rond de klok van één uur, moe maar voldaan. Bij binnenkomst was er live muziek en kon er onder het genot van een hapje en drankje worden nagenoten van de klanken van de band Dit Ist! Uut Grunn!! Er werd langdurig nagepraat over de gereden routes en de gedane prestaties. 

Aan de prestatietocht van 145 kilometer deden 530 deelnemers mee en aan de toertocht van 85 kilometer 219. Daarnaast was er een tocht voor de recreatieve fietsers van circa 35 kilometer. Hieraan deden 76 deelnemers mee.

Hier lijkt de groep fietsers uiteen te vallen, maar er zou al snel een hergroepering zijn (foto Maaike de Jong).