De Stadsloop in Appingedam is altijd een vrolijk festijn.
De Stadsloop in Appingedam is altijd een vrolijk festijn.

24e Stadsloop Appingedam op laatste zaterdag in juni

Algemeen

APPINGEDAM - In Appingedam wordt op de laatste zaterdag in juni weer de Huis & Hypotheek Stadsloop gehouden. Het is de 24e editie van het evenement. 

Er wordt zaterdag 25 juni om 16.30 uur begonnen met de Albert Heijn Appingedam Peuterrun gevolgd door de Albert Heijn Appingedam Kidsrun. Dit zijn speciale lopen voor kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Elke deelnemer krijgt een mooi en functioneel hardloopshirt en een medaille. Meedoen is het belangrijkste, maar voor de eerste drie kinderen in elke leeftijdscategorie is er ook nog een mooie beker te winnen. Verder heeft de organisatie in het programma ruimte gemaakt voor een onderdeel met framerunners.

Om 18.30 uur wordt gestart met de Huis & Hypotheek Stadsloop over 5 en 10 kilometer. Er worden dit jaar weer snelle tijden verwacht. De organisatie heeft veel lopers uitgenodigd. In tegenstelling tot eerdere jaren worden er geen startgelden betaald, maar heeft sponsor NIVI een mooi bedrag beschikbaar gesteld voor de snelle lopers. Hierbij is het prijzengeld evenredig verdeeld over de mannen en de vrouwen.

Veel belangstelling zal ook uitgaan naar de bedrijvenloop waaraan altijd veel teams deelnemen. Het is altijd weer spannend om te zien wie de snelste lopers in het team heeft. De INQAR Dallinga Bedrijvenloop gaat over één ronde van 5 kilometer. De organisatie hoopt meer dan vijftig teams aan de start te krijgen. Inschrijven kan op www.stadsloopappingedam.nl.

De grootste groep lopers zal deelnemen aan de Hema recreantenloop over 5 en 10 kilometer. Ook hier zijn mooie prijzen beschikbaar. Hierna wordt afgesloten met de wandeltocht over hetzelfde parcours, die om 19.00 uur start.

De loop volgt het originele parcours, dus met de lus door de wijk Hoflanden. Hierna komen de deelnemers weer terug op de Westersingel. Dit parcours is volgens het bestuur aantrekkelijker doordat de lopers door de woonwijk gaan en voor het huis van Kees Bijmolt langskomen. Hij was vele jaren het boegbeeld van de Stadsloop Appingedam.

Alle hardlopers starten gezamenlijk. Na de finish kan iedereen meedoen aan het feestje dat met hulp van een dj plaatsvindt op het kerkplein. De wandelaars starten een half uur later om geen hinder te veroorzaken voor de hardlopers. Ze lopen wel hetzelfde parcours. 

Een belangrijke verandering is dat de organisatie een regionaal goed doel wil steunen. Er is gekozen voor Fietsmaatjes Eemsdelta. Het streven is veel geld in te zamelen voor een extra duofiets en een onderkomen voor het project. Verzekeraar Nh1816, die is verbonden aan Schonewille & ter Harkel Verzekeringen uit Appingedam, heeft al een bedrag van 5.000 euro beschikbaar gesteld. De organisatie van de Stadsloop wil hetzelfde bedrag bijeen brengen. 

De organisatie is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen. Zij kunnen zich melden bij één van de bestuursleden.