Het Mankes Kabinet in Museum Møhlmann is weer toegankelijk voor het publiek.
Het Mankes Kabinet in Museum Møhlmann is weer toegankelijk voor het publiek.

Vernieuwde Mankes Kabinet viert tienjarig jubileum

Algemeen

APPINGEDAM – Het Mankes Kabinet in Museum Møhlmann is in het kader van haar tienjarig bestaan geheel vernieuwd en sinds vandaag weer toegankelijk voor het publiek.

Het Museum Møhlmann bouwde in 2012 het kabinet ter ere van Jan Mankes (1889-1920), dat sindsdien een permanent onderdeel vormt van het museum. Het onderscheidt zich van andere musea met werk van Mankes door meer te laten zien dan louter zijn schilderijen.

Er hangt onder meer grafiek met zelden getoonde kleur en drukvariaties. Tevens is er tekenwerk, waaronder Mankes’ - pas ontdekte - allerlaatste tekening van zijn zoontje Beint. Ook is er bijvoorbeeld de ‘oergeit’ te zien op zowel een originele foto als op een getekende studie, evenals de fijngetekende ‘kop van Douwe’ en een schets van de marmot voor Mankes’ laatste schilderij in 1918 ‘Marmot in herfstbos’. Bovendien bezit Museum Møhlmann drie aquarellen uit 1914 die pas in 2019 boven water kwamen. Bijzonder zijn ook de drie authentieke voorwerpen die Mankes voor zijn schilderijen gebruikt heeft: een schelp, een koperen kannetje en een wierookvat.

Daarnaast heeft Museum Møhlmann dertig originele, handgeschreven brieven, kaartjes en enveloppen van Jan Mankes. In dit kabinet ligt tevens de beroemde - en ongebruikelijk korte – ‘verlovingsbrief’ met de tekst: “Het wonder is gekomen. (…) Ik ben verloofd! Mijn meisje is de dominee van Boven-Knijpe en heet Annie Zernike.”

In het kabinet beleeft men ook iets van de tijd van Mankes. Uit precies die periode zijn er ansichten en ook de woon en werkomgeving van Jan Mankes komen getrouw in beeld. Er liggen bovendien boeken die Mankes las en de vroegste catalogi en publicaties waarin Jan Mankes al tijdens zijn korte leven vermeld en geroemd wordt. Nieuw is eveneens een vitrine gewijd aan Hélène Wolff (1886-1977), de enige leerlinge die Jan Mankes heeft gehad. Zij zou tot haar dood nauw bij de familie Mankes betrokken blijven. Hier liggen haar tekeningen, maar ook de laatste brieven aan haar, die Jan vanaf zijn ziekbed schreef en de brieven die Annie aan haar schreef, direct na Jans overlijden.

Museum Møhlmann is gevestigd aan de Westersingel 104 in Appingedam, www.museummohlmann.nl.