Het handvest werd ook ondertekend door staatssecretaris Hans Vijlbrief. Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Het handvest werd ook ondertekend door staatssecretaris Hans Vijlbrief. Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Sociaal Handvest voor aardbevingsgebied

Algemeen

APPINGEDAM - Om het vertrouwen van inwoners van het aardbevingsgebied terug te winnen, heeft een aantal partijen een Sociaal Handvest opgesteld.

Het handvest is maandag in Appingedam ondertekend door bestuurders, uitvoeringsinstanties en maatschappelijke organisaties in het gaswinningsdossier. De eerste handtekening werd gezet door staatssecretaris Hans Vijlbrief. Gedeputeerde Johan Hamster namens de provincie en de vijf aardbevingsgemeenten, het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen ondertekenden het Handvest eveneens.

Menselijke maat 

Het Sociaal Handvest is opgesteld door de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis. Zij vinden namelijk dat het nodig is dat er een omslag in de aanpak van de aardbevingsproblematiek en de versterkingsopgave komt en dat de menselijke maat centraal komt te staan. In het stuk geven de drie organisaties aan met welke mensgerichte uitgangspunten de problemen in Groningen per direct moeten worden aangepakt, om ‘na jaren van gesteggel en vertraging’ het vertrouwen van de bewoners terug te winnen. Enkele belangrijke punten uit het handvest zijn: bewoners moeten voorop staan, herstel ook de funderingen, geef prioriteit aan de snelheid van de afhandeling van schade en versterking en zorg voor een goede rechtsbescherming.

,,Het wordt tijd dat de Groninger voorop komt te staan”, vinden de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis.