Afbeelding

Gemeenteraad Eemsdelta geeft groen licht voor Diftar

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeenteraad van Eemsdelta heeft vorige week groen licht gegeven voor Diftar. Dat betekent dat alle huishoudens  in de gemeente vanaf 1 januari per kilo gaan betalen voor de afvoer van hun huisvuil.

Naast een vast bedrag voor het aanbieden van restafval (de grijze container), een bedrag per leging gaat er ook een kilobedrag gelden. Daarmee is straks het tariefsysteem in de hele gemeente gelijk. Alleen de tweemansfractie van Gemeentebelangen Eemsdelta stemde tegen het voorstel, omdat het ‘een te individualistische benadering is voor een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid’.

Uit een enquête onder de inwoners is gebleken dat 55 procent voor Diftar is, met als argumenten dat het een eerlijker systeem is. Ook motiveert het tot betere afvalscheiding omdat dit een lagere aanslag afvalstoffen oplevert. Tegenstanders noemen het systeem oneerlijk voor grote gezinnen. Ook zou het leiden tot afvaldumping in de openbare ruimte en koekoeksgedrag, het deponeren van afval in de container van een ander.

Het vaste bedrag per huishouden komt uit op 177 euro per jaar. Per leging van de grijzen containers gaat een tarief van 1,35 euro gelden  en daar bovenop komt nog 22 eurocent per kilo. Dit zijn voorlopige bedragen, want de definitieve tarieven zullen aan het eind van dit jaar worden bepaald.

Diftar moet in principe leiden tot een geringer aanbod van restafval. Omdat wel alle kosten van de afvalinzameling gedekt moeten worden, kan het zijn dat de verhouding tussen het vaste bedrag en Diftar nog wordt aangepast. Voor huishoudens in hoogbouw, die niet beschikken over eigen containers, worden de ondergrondse containers aangepast. 

Er komen speciale voorzieningen voor het aanbieden van gebruikte luiers en op voorstel van de ChristenUnie wordt hierin ook incontinentiemateriaal meegenomen. Ook een motie van GroenLinks om ouders te informeren over het gebruik van wasbare luiers, werd aangenomen. Een voorstel van dezelfde fractie om gemeenschappelijke composthopen toe te staan, haalde het niet.