De huldiging van de kampioenen in Nantes. Rechts Christine Doddema.
De huldiging van de kampioenen in Nantes. Rechts Christine Doddema.

Siddebuurster Christine Doddema wereldkampioen BMX

Algemeen

SIDDEBUREN - Charlotte Doddema uit Siddeburen is wereldkampioen BMX geworden in de klasse Girls 11 years. In het Franse Nantes was ze woensdag ongenaakbaar.

Doddema, lid van FCC De Fivelcrossers in Appingedam en uitkomend voor het Ultimate NL BMX Team, wist alle kwalificatieronden te winnen. Daarna zegevierde ze ook in de achtste, kwart- en halve finale. Ze plaatste zich dan ook als grote favoriet voor de finale. Daarin stelde ze niet teleur, want ook deze slotronde wist ze op haar naam te schrijven. Behalve Europees kampioen 2022 is de Siddebuurster nu ook wereldkampioen in haar klasse.

Naast Doddema kwamen nog twee leden van De Fivelcrossers in Nantes aan de start. Sem van Dijken en Luca de Rooy kwamen uit in respectievelijk de leeftijdsklasse jongens 9 en 10 jaar, waarin ze sterk voor de dag kwamen. 

Van Dijken, uitkomend voor Team Hexacon Freesports, had een pittige achtste finale en werd daar uiteindelijk vijfde. Daarmee werd hij uiteindelijk  35e in de klasse Boys 9 years. Hij werd eerder dit jaar Nederlands Kampioen en op het Europees Kampioenschap wist hij een verdienstelijke 7e plek te behalen. 

Luca de Rooy wist zich via de achtste finale te plaatsen voor de kwartfinale. Helaas gleed hij na een mooie start van zijn trappers af, om uiteindelijk met flinke strijdlust als zesde over de streep te komen. Daarmee was ook zijn WK-avontuur ten einde. De Rooy is 21e van de wereld geworden. Hij mag zich vierde van Nederland noemen en tijdens het EK in België is hij eveneens 21e geworden.