Het schilderij van strokartonfabriek De Eendracht dat nu in het bezit is van Museum Stad Appingedam.
Het schilderij van strokartonfabriek De Eendracht dat nu in het bezit is van Museum Stad Appingedam.

Damster museum krijgt via schenking schilderij van De Eendracht

Algemeen

APPINGEDAM - Museum Stad Appingedam is via schenking in het bezit gekomen van een schilderij van Jan Lucas van der Baan (1902-1990). Het gaat om een kleurrijke afbeelding van strokartonfabriek De Eendracht in Appingedam.

Het schilderij is gemaakt in verband met het afscheid van directeur Eltjo Muntinga van de strokartonfabriek. Dat was in 1968. Hij kreeg het doek cadeau van de 400 personeelsleden die toen bij De Eendracht werkten. Muntinga had ruim 38 jaar aan het roer gestaan en onder zijn leiding heeft de fabriek een grote technologische ontwikkeling doorgemaakt. Het fabriekscomplex werd uitgebreid met onder andere een moderne warmtekrachtcentrale, een strovoorbereidingsinstallatie en een ultramoderne multiplexmachine.

Muntinga reageerde overigens kritisch op het schilderij. De positie van de gebouwen klopte volgens hem niet. De kunstenaar had waarschijnlijk de plaatsing van de gebouwen iets aangepast voor een mooiere compositie. Het schilderij laat de stijl van Van der Baan goed zien. De fabriek is afgebeeld in het mooie Groninger landschap, eenvoudig, maar sfeervol geschilderd met een rijk palet aan kleuren.

In 2009 was in Museum Stad Appingedam een expositie te zien over de geschiedenis van De Eendracht. Toen was het schilderij ook al te zien, omdat het in bruikleen was afgestaan. Nu heeft het museum het schilderij als schenking ontvangen.

Van der Baan was eind jaren 60 van de vorige eeuw een redelijk bekende schilder in Groningen. Behalve kunstenaar was hij tekenleraar op diverse scholen in Noord-Nederland. Hij bleef dit tot aan zijn pensioen. In 1933 sloot hij zich aan bij kunstkring Zig-Zag en in 1941 bij de Groninger kunstkring De Ploeg. Dit laatste ging niet zonder slag of stoot, omdat sommige Ploegleden zijn werk niet vernieuwend genoeg vonden. Toch zou hij na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij de Ploeg spelen als secretaris en later als voorzitter.