De wijk is volgehangen met spandoeken en protestborden.
De wijk is volgehangen met spandoeken en protestborden.

Damsters voeren actie voor sloop van hun woningen

Algemeen

APPINGEDAM - Bewoners van de wijk Westerdraai in Appingedam organiseren donderdag een actiedag omdat ze willen dat hun woningen worden gesloopt. 

De bewoners van de Derk Boermastraat, Karel Doormanstraat, Westerkade en Lisstraat willen niet dat hun huizen versterkt worden, maar worden vervangen voor duurzame nieuwbouw in een vergelijkbare stijl. Versterken zou niet goed zijn te combineren met verduurzaming. De bewoners hebben de actiegroep Strijders voor Sloop opgericht.

Woordvoerder Brenda Stijkel: ,,Onze oude huizen zijn niet duurzaam en sommige hebben vochtproblemen en staan scheef. Toch is het plan om te versterken in plaats van sloop met nieuwbouw. Dat is niet alleen oneerlijk ten opzichte van andere wijken die wel nieuwe huizen hebben gekregen, maar ook geldverspilling. De huizen blijven scheef, vochtig en tochtig en zijn dus niet toekomstbestendig.”

Er is een petitie rondgegaan waaruit blijkt dat 70 procent van de betrokkenen kiest voor sloop met nieuwbouw. Woningbouwvereniging Groninger Huis steunt de bewoners. Zij komen daarom in actie tegen de versterkingsplannen. ,,Wij kunnen niet zomaar aanspraak maken op subsidies, want daar moet je eerst zelf geld voor investeren en dat kan niet iedereen. In deze huizen wonen geen rijke mensen. Het maakt ons kwaad dat de instanties niet mee willen denken in oplossingen die ons helpen te verduurzamen. Iedereen kan toch bedenken dat versterken van deze oude woningen niet duurzaam is. Wij zien dat de toekomst van onze kinderen gesloopt wordt in plaats van ons huis”. aldus Stijkel. 

In de straten hangen meer dan 40 spandoeken, borden posters en linten aan de woningen uit protest tegen de keuze niet te slopen. Tijdens de actiedag geven de bewoners aan belangstellenden uitleg over hun situatie.