Afbeelding

Nationale Aardappelrooidag bij Elema in Zijldijk

Algemeen

ZIJLDIJK - De tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag zal zaterdag 3 september plaatsvinden bij onder andere Akkerbouwbedrijf Elema in Zijldijk.

Telers zetten die dag hun akkers open om jong en oud te leren over de duurzame groei en oogst. Bezoekers rooien gratis een zak aardappels voor thuis en kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) hoopt mensen zo weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen. 

Nooit op boerenbedrijf geweest 

Uit het Pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt namelijk dat 30 procent van de Groningers nog nooit op een boerenbedrijf is geweest en 49 procent nog nooit op een aardappelboerderij. Daar moet deze leerzame dag verandering in brengen. De dag belooft dan ook een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen. Zo vullen ze een zak nieuwe aardappels op de akker en leren ze hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat.

Klimaatkanjer 

Verder wordt de aardappel op de Nationale Aardappelrooidag gepresenteerd als een Nederlandse klimaatkanjer. Want hoewel de aardappel nog altijd populair is en bij 81 procent van de Nederlanders minimaal twee keer per week op het bord ligt, weten veel mensen niet dat de aardappel het op duurzaamheidsgebied heel goed doet: slechts 15 procent omschrijft de aardappel als duurzaam. Dit terwijl aardappels een relatief lage impact hebben op klimaatverandering, landgebruik en waterverbruik.

De Aardappelrooidag in Zijldijk is van 10.00 tot 16.00 te bezoeken.