Op de plek van het vliegveld van Oostwold lagen vroeger zeeschepen (foto Airport Oostwold).
Op de plek van het vliegveld van Oostwold lagen vroeger zeeschepen (foto Airport Oostwold).

Oostwold viert 750-jarig bestaan met dorpsbarbecue

Algemeen

OOSTWOLD - Oostwold viert op zaterdag 3 september het 750-jarig bestaan met een grote dorpsbarbecue. De organisatie is in handen van Dorpsbelangen Oostwold.

Het braad- en bakfeest vindt plaats bij Pitch & Putt aan de Huningaweg 7 van 16.00 tot 20.00 uur. Dorpsbewoners die mee willen doen, moeten zich opgeven. Meer informatie is te vinden op dorpsbelangen-oostwold.nl

Oostwold wordt in geschriften voor het eerst genoemd in 1272 als Menco, ambt van Wittewierum het dorp noemt.  Dit wordt aangehouden voor de tijdrekening, maar de bewoning van het gebied gaat veel verder terug. Zo is er bij opgravingen zelfs een beitel gevonden die uit circa 1500 tot 2000 voor Christus dateert.

In de loop der eeuwen hebben Oostwold en de direct omgeving veel veranderingen ondergaan. Het gebied werd omringd door water. Ten zuiden was dat een groot meer, ten noorden lag de Dollard. Het ontstaan als echte nederzetting heeft dan ook te maken met de aanwezigheid van een zeehaven. Door inpoldering werd Oostwold een landbouwdorp. Op de plek waar eens de schepen voor anker lagen, is nu het plaatselijke vliegveld.