De WACO op het vliegveld in Oostwold. Het is het enige toestel van dit type in Nederland (foto Vliegbedrijf Tom van der Meulen).
De WACO op het vliegveld in Oostwold. Het is het enige toestel van dit type in Nederland (foto Vliegbedrijf Tom van der Meulen).

Nieuwe aanwinst voor vliegveld Oostwold: WACO-dubbeldekker

Algemeen

OOSTWOLD - Op het vliegveld in Oostwold is sinds kort een WACO YMF-F5C gestationeerd. Dit vliegtuig met registratie PH-OPK is de enige in zijn soort in Nederland.

De in 2019 gebouwde machine is door Vliegbedrijf Tom van der Meulen begin dit jaar in opdracht van de nieuwe eigenaar uit Amerika geïmporteerd. Na aankomst in een zeecontainer is het toestel vakkundig geassembleerd door de technisch specialisten van het vliegbedrijf, waarna Tom van der Meulen medio juni de eerste proefvlucht maakte. Het toestel is inmiddels overgedragen aan de nieuwe eigenaar, die als thuisbasis voor Oostwold heeft gekozen.

De rood-witte tweedekker met haar klassieke uiterlijk past uitstekend tussen alle andere vliegtuigen op Oostwold. Het vliegveld staat internationaal bekend als de thuisbasis voor de P-51 Mustang Damn Yankee, de Harvard, de Stearman en natuurlijk de vakkundig gerestaureerde Piper Super Cubs.

Vliegbedrijf Tom van der Meulen BV, opgericht in 1958, behoort tot de oudste luchtvaartbedrijven in Nederland met vestigingen op Oostwold, Lelystad en Ameland. Het bedrijf voert onderhoudswerkzaamheden uit aan moderne en historische vliegtuigen en is daarnaast gespecialiseerd in de restauratie en exploitatie van historische en andere bijzondere vliegtuigen.

De WACO YMF-F5C is één van de twee vliegtuigtypes die op dit moment nog door WACO Classic Aircraft Corporation nieuw afgeleverd worden. Het toestel wordt volledig met de hand gemaakt in de fabriek op Battle Creek Executive Airport in de Amerikaanse staat Michigan. De YMF-F5C heeft van buiten het uiterlijk van de beroemde klassieke WACO modellen uit 1919. Van binnen kunnen ze met de modernste avionica uitgerust worden, zelfs een autopilot behoort tot de mogelijkheden. De 300 pk sterke Jacobs R755-A2M radial motor is het enige onderdeel dat niet meer nieuw geproduceerd wordt, maar dankzij vakkundige revisie niet van nieuw te onderscheiden is.