Blijdschap tijdens de opening van de SlimoTheek. Wethouder Joostens houdt een van de robotkatten vast.
Blijdschap tijdens de opening van de SlimoTheek. Wethouder Joostens houdt een van de robotkatten vast.

SlimoTheek in Appingedam officieel geopend

Algemeen

APPINGEDAM - In Appingedam is dinsdag de SlimoTheek Eemsdelta geopend. Het uitleenpunt voor ‘slimme apparaten’ is gevestigd in Gezondheidscentrum Overdiep aan de Stadshaven in de hal bij de Damster Zorgbalie. 

De openingshandeling werd verricht door wethouder Meindert Joostens van Eemsdelta.

De SlimoTheek leent aan inwoners van de gemeente Eemsdelta gratis slimme apparaten uit, die kunnen helpen langer zelfstandig thuis te wonen. Voorbeelden zijn een robotstofzuiger, een simpele tablet met de mogelijkheid van beeldbellen, een slimme klok of een makkelijke radio met maar 1 knop. Zelfs een aaibare robotkat die beweegt en miauwt, behoort tot de mogelijkheden. 

Vooral voor ouderen, mensen met een beperking of mantelzorgers bij dementie, is het fijn deze apparaten thuis uit te kunnen proberen. Het voorkomt dat iets gekocht wordt wat achteraf niet aan de wensen voldoet.

Vrijwilligers van de SlimoTheek leggen de werking van de apparaten uit en geven advies over welk apparaat past bij welke persoonlijke situatie. Ook geven ze hulp bij het goed installeren en het gebruik van het apparaat. Na de gratis uitleenperiode gaat het product weer terug naar de slimotheek. Mensen kunnen vervolgens zelf besluiten of ze de producten aanschaffen. De uitleen is gratis.

De SlimoTheek is onderdeel van Cadanz Welzijn.