Afbeelding

Opkoop woningen aardbevingsgebied nu hele jaar door mogelijk

Algemeen

EEMSDELTA - Woningeigenaren in het aardbevingsgebied kunnen nu het hele jaar door een aanvraag indienen voor het opkopen van hun woning door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

De NCG schaft de tweejaarlijkse aanvraagronden van het zogenaamde Koopinstrument af en maakt aanvragen het hele jaar mogelijk. Aanleiding is het teruglopende aantal aanmeldingen. Het Koopinstrument is een regeling waarbij de NCG moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied opkoopt. Dergelijke huizen zijn er echter steeds minder.

Het aantal aanmeldingen voor het Koopinstrument loopt al een tijd terug. In 2021 ontving de NCG 10 aanmeldingen, in 2020 kwamen er 43 aanmeldingen binnen en in 2019 waren dat er nog 76. De NCG vermoedt dat de afname onder andere te maken heeft met het herstel van de Groninger woningmarkt.

Dit jaar is 10 miljoen euro beschikbaar voor de aankoop van woningen. Dat geld zou verdeeld worden over twee aanvraagronden van 5 miljoen euro. Aangezien er steeds minder aanvragen binnenkomen, schaft de NCG de aanvraagronden nu af en wordt het mogelijk om het hele jaar door een aanvraag in te dienen.

Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in het aardbevingsgebied staan. Op de website van de NCG staat hiervoor een overzicht met postcodes. Verder moet de aanvrager eigenaar en bewoner zijn van de woning of deze via een erfenis hebben gekregen. Daarnaast moet de woning een aaneengesloten periode van minimaal acht maanden aantoonbaar via een makelaar openbaar te koop staan. Op de website van NCG is meer informatie te vinden over de voorwaarden en de procedure.

Via het Koopinstrument heeft de NCG in de periode 2016 tot en met 2021 in totaal 83 woningen opgekocht.  Opgekochte woningen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de versterkingsopgave of opnieuw te koop gezet.