Het kantoor van Woongroep Marenland in Appingedam (foto Marenland).
Het kantoor van Woongroep Marenland in Appingedam (foto Marenland).

Woongroep Marenland stoot woningen af en houdt op te bestaan

Algemeen

APPINGEDAM - Woongroep Marenland wil haar woningen overdragen aan andere corporaties in de regio en zichzelf daarna opheffen. Aanleiding is de versterkingsoperatie die moet worden uitgevoerd. 

De komende jaren dient Marenland nog honderden van haar woningen te versterken, deels via nieuwbouw. Interim directeur-bestuurder Margriet Drijver stelt dat deze opgave te groot is voor de huidige organisatie. ,,De afgelopen jaren hebben we veel onveilige woningen gesloopt, nieuwe woningen gebouwd en bestaande woningen versterkt en verduurzaamd. De komende jaren schroeven we het tempo op en staan we dus voor een nog grotere opdracht. We zien in dat we hiervoor onze collega-corporaties nodig hebben’’, zegt Drijver.

De oplossing wordt gezocht in overdracht van alle woningen, niet in een fusie of een gedeeltelijke herverdeling. Volgens Drijver is dit de beste aanpak om de versterking zo snel en goed mogelijk te laten verlopen en dus in het belang van de huurders. 

De komende maanden vinden de gesprekken met de andere woningcorporaties in de regio plaats. Woongroep Marenland richt zich hierbij op de zeven andere woningcorporaties, die net als Woongroep Marenland, onderdeel zijn van samenwerkingsverband Kr8. Ook zij hebben woningen in de regio Eemsdelta, het gebied waar Marenland actief is. Drijver: ,,Onze huurders krijgen straks een huurcontract bij een andere corporatie. Het enige wat ze dan verder merken is dat ze in de toekomst mogelijk contact hebben met andere personen.’’

In december moet duidelijk worden of een definitieve herverdeling mogelijk is. Daarna houdt Woongroep Marenland op te bestaan. Er wordt ook gekeken of medewerkers van Woongroep Marenland bij de andere woningcorporaties  in dienst kunnen komen. ,,Het werk blijft bestaan, maar verplaatst zich bij een herverdeling naar een andere organisatie. Ook gezien de personeelstekorten ben ik ervan overtuigd dat, voor wie dat wil, er een plek is bij een andere corporatie in de regio’’, sluit Drijver af.