Afbeelding

Aldel Delfzijl door hoge gasprijs in grote financiële problemen

Algemeen

DELFZIJL - Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl verkeert in grote financiële problemen. De hoge gasprijs dreigt het bedrijf de das om te doen. Er is uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. 

De aluminiumsmelter heeft de afgelopen tijd meermalen om overheidssteun gevraagd, maar in Den Haag geen gehoor gevonden. De hoge gasprijs maakt het al een tijd onmogelijk om op een rendabele manier aluminium te produceren en daarom werd de fabriek al in september stilgelegd. Op een handvol medewerkers na werd al het personeel ontslagen. 

De mensen die nog wel konden blijven, waren nodig om het machinepark af te schakelen zodanig dat een herstart bij verbetering van de situatie snel zou kunnen worden opgepakt. Dat scenario kan nu ook de prullenbak in, want de gasprijs blijft te hoog en financiële hulp blijft uit.

Bij Aldel werkten ruim 300 mensen, die nu allemaal op straat staan. Doordat uitstel van betaling is verleend, zal het UWV de salarisbetaling overnemen. Dat vraagt wel om voorbereidingstijd, waardoor de mensen van Aldel deze maand langer op hun geld moeten wachten. 

Door de rechtbank is een curator aangewezen, die op zoek gaat naar een overnamekandidaat. Dit proces is niet nieuw voor Aldel, dat in het verleden meermalen financiële problemen kende en van eigenaar is gewisseld om een doorstart te maken. Of dat er nu ook in zit, is zeer onzeker zolang de gasprijs te hoog blijft en flinke overheidssteun uitblijft. Die laatste mogelijkheid is er alleen als een bedrijf een groot publiek belang vertegenwoordigd, zo stelt het ministerie van Economische Zaken. Bij Aldel is dat niet het geval, is het oordeel van Den Haag.