Afbeelding

Noorderzijlvest verhoogt vergoedingen voor bagger

Algemeen

EEMSDELTA - Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de vergoedingen voor bagger. Het gaat om de verwerkings- en braaklandvergoeding die aan agrariërs wordt betaald.

De vergoedingsregeling voor het in ontvangst nemen en verwerken van baggerspecie is door het algemeen bestuur van het waterschap opnieuw vastgesteld. Dit betekent dat de vergoedingen omhoog gaan. De regeling is bedoeld als een redelijke tegemoetkoming in de kosten voor de landeigenaren om baggerspecie op hun perceel te verwerken. Ze zijn wettelijk verplicht om hieraan mee te werken.

Bij het baggeren wordt het slib op de kant gezet, waarna de agrariër de prut over z’n land moet verspreiden. Voor deze verwerking op het perceel wordt door het waterschap een vaste vergoeding betaald. Door de gestegen brandstofprijzen is dit tegenwoordig een stuk duurder en dus is de regeling tegen het licht gehouden. Het algemeen bestuur heeft besloten om de vergoeding die het waterschap hiervoor betaalt, te indexeren. Met ingang van 1 januari wordt de consumentenprijsindex gevolgd. Er wordt dus voortaan jaarlijks gecorrigeerd voor de inflatie.

De agrariërs kunnen ook in aanmerking komen voor een zogenaamde braaklandvergoeding. Deze wordt uitgekeerd als er door het baggeren aantoonbaar minder opbrengst van de gewassen is. De vergoeding ligt nu op 20 cent per vierkante meter. Dit is gebaseerd op de gemiddelde prijs van de meest voorkomende gewassen. Omdat ook de gewastarieven dit jaar aanzienlijk zijn gestegen, wordt de vergoeding aangepast.