Afbeelding

Eemsdelta richt Energiefonds op voor inwoners die dreigen vast te lopen

Algemeen

DELFZIJL - De gemeente Eemsdelta is gestart met een Energiefonds voor alle inwoners die door aantoonbaar gestegen energielasten financieel dreigen vast te lopen.

Vanwege de oplopende energieprijzen hebben veel mensen moeite met het betalen van hun energierekening. Ook in Eemsdelta dreigen mensen tussen wal en schip te raken. Daarom heeft de gemeente een Energiefonds opgericht. Bij dit fonds kunnen inwoners een beroep doen die (aantoonbaar) hogere energielasten hebben en niet in aanmerking komen voor de energietoeslag óf waarvoor de eenmalige toeslag niet toereikend is.

Het Energiefonds voorziet niet in een subsidie voor het inschakelen van bijvoorbeeld een isolatiebedrijf in Delfzijl, maar is enkel en alleen voor de kleinere en direct toe te passen energiebesparende maatregelen. Denk hierbij zoal aan het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips of een waterbesparende douchekop. Huishoudens met een laag inkomen en een hoog energieverbruik kunnen een beroep doen op het fonds voor een gratis huisbezoek.

In overleg met de bewoner bekijkt de coach welke energiebesparende maatregelen voor de huur- of koopwoning mogelijk zijn. Dit wordt vervolgens direct toegepast en is bovendien geheel gratis. Met het Energiefonds wordt geprobeerd om het aantal huishoudens dat een beroep moet doen op de schuldhulpverlening zoveel mogelijk te beperken. Omdat de financiële situatie per huishouden verschilt, is het fonds een maatwerkregeling.

Eerder maakte de gemeente Eemsdelta al afspraken met woonstichting Groninger Huis om in 236 huurwoningen isolatiemaatregelen te nemen om het gasverbruik te verminderen. Groninger Huis gaat tussen 2022 en 2025, waar dit niet aanwezig is, onder andere dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en HR++ glas aanbrengen in de woningen zonder een huurverhoging in rekening te brengen. De woningcorporatie onderzoekt ook mogelijkheden voor andere warmtebronnen.

Dit artikel is gesponsord.