Afbeelding

Eemsdelta wil meer doen aan armoedebestrijding

Algemeen

EEMSDELTA - B en W van Eemsdelta willen de grens voor inkomensondersteunende voorzieningen optrekken naar 120 procent van het bijstandsniveau. Nu is dat 110 procent. Het is een van de maatregelen om armoede in de gemeente beter te bestrijden.

Met name het bestrijden van armoede onder opgroeiende kinderen vindt het college belangrijk. Daarom is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de armoedebestrijding effectiever te maken in samenwerking met andere partijen.

Wethouder Hans Ronde: ,,Als gemeente moeten we inwoners die tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, toekomstperspectief bieden. Onze aanpak richt zich daarom op het verbeteren van hun financiële zelfredzaamheid. We kijken dan niet alleen naar het inkomen van inwoners, maar ook naar wat iemand nodig heeft om zich financieel te redden zonder steun van anderen. Als iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen dan zorgen we ervoor dat diegene hulp krijgt.’’

Daarnaast wil het college sociale of maatschappelijke uitsluiting voorkomen. Inwoners en vooral kinderen moeten zo veel mogelijk mee kunnen doen om erbij te horen. Bijvoorbeeld door samen te sporten of muziek te maken. Gemeentelijke regelingen of vergoedingen van samenwerkende partijen vergroten de kans dat zij dit ook gaan doen. 

Vanaf 1 januari wil het college de grens voor inkomensondersteunende maatregelen zoveel mogelijk verhogen van 110 naar 120 procent van het bijstandsniveau. Dit geldt ook voor een eenmalige energietoeslag 2023. Daarmee sluit Eemsdelta aan bij de landelijke door het Rijk geadviseerde inkomensgrens. Uitzonderingen zijn de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de Voedselbank. Die inkomensgrenzen worden landelijk bepaald. 

Ook wil het college de Individuele inkomenstoeslag wijzigen. Nu moet iemand vijf jaar een inkomen hebben tot maximaal 100 procent van het bijstandsniveau. Dat wordt vanaf 1 januari drie jaar en maximaal 120 procent van het sociaal minimum.

Inwoners met (dreigende) financiële problemen kunnen hulp zoeken bij het gemeentelijk Informatie- en adviespunt Geldzaken, bereikbaar via telefoonnummer (0596) 85 69 03.