Janet Gorter overhandigt namens de wereldwinkel de cheque aan Ada Bosker van Stichting Imarika.
Janet Gorter overhandigt namens de wereldwinkel de cheque aan Ada Bosker van Stichting Imarika.

Lopster Wereldwinkel Veur Elkenain viert 34e verjaardag

Algemeen

LOPPERSUM - Wereldwinkel Veur Elkenain in Loppersum heeft vrijdag haar 34e verjaardag gevierd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd een cheque uitgereikt aan Stichting Imarika. Ook vertelde de bouwcommissie over de historische betekenis van het pand Hogestraat 19.

Stichting Imarika werd blij gemaakt met een cheque van 450 euro. Dit bedrag is het afgelopen jaar gespaard door vrienden en klanten van de wereldwinkel. Het geld is bestemd voor hulp aan gehandicapte kinderen in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Het geld werd door Janet Gorter van Veur Elkenain overhandigd aan Ada Bosker van Imarika.

Vervolgens ging de aandacht uit naar Hogestraat 19, voorheen bekend als de oude slagerij. Dit is het oudst bekende woonpand in Loppersum en binnenkort het onderkomen van Veur Elkenain. Leden van de Historische Vereniging Loppersum (HVL) vertelden de aanwezigen over het bouwhistorisch onderzoek dat ter voorbereiding op de versterking is uitgevoerd. Daarbij is aan het licht gekomen dat delen van het pand nog ouder zijn dan gedacht. 

Op stukken eikenhout is dendrochronologisch onderzoek (jaarringenonderzoek) uitgevoerd. Er is vastgesteld dat het dunne hout uit 1584 stamt en de balken uit 1586. Het hout is afkomstig van een plek in Duitsland, ergens nabij de Eems. Met het onderzoek is aangetoond dat het pand Hogestraat 19, op de Petrus en Paulus Kerk na, het oudst bekende gebouw van Loppersum is.

Bouwhistoricus Marcel Verkerk vertelde over het de wordingsgeschiedenis van het Noord-Groninger landschap. De eerste bewoning was op de hoger gelegen delen, waar dorpen werden gesticht en dijken en wierden werden aangelegd. Het verleden is in de verschillende grondlagen terug te vinden en dit is belangrijk voor cultuurhistorisch onderzoek. Verkerk nam het publiek mee door de tijd via de Hunze en Fivel naar de wierde van Loppersum met daarop een tufstenen kerk. Nadat die kerk door brand was verwoest, werd er een stenen kerk gebouwd. Verder zijn er vondsten gedaan van plaggenhuizen, ook op de plek van Hogestraat 19.

 Op basis van het metselwerk, de originele muuropeningen en ronde bovendorpels van de vensters komt Verkerk tot de conclusie dat de voorgevel gebouwd moet zijn tussen 1860-1875. De winkelpui met glas-in-lood is er later ingezet, ongeveer midden 20e eeuw. Een sleutelstuk onder de balken stamt aanwijsbaar uit de periode 1620-1650 en dat betekent dat het pand Hogestraat 19 zeer bijzonder is.