Leden van De Spetters bezig met de oefeningen op muziek.
Leden van De Spetters bezig met de oefeningen op muziek.

Zwemgroep voor kankerpatiënten in Eemsdelta al 14 jaar belangrijk

Algemeen

EEMSDELTA - De Spetters in Eemsdelta viert binnenkort het 14-jarig bestaan. De zwemgroep is speciaal voor kankerpatiënten en opgericht door Anneke van Campenhout uit Appingedam. Zij merkt wekelijks hoe belangrijk het samen zwemmen voor de deelnemers is.

Van Campenhout richtte De Spetters op nadat bij haar borstkanker was geconstateerd. Al snel sloten meerdere lotgenoten zich aan. Het gaat om zowel om mensen met kanker als mensen die de ziekte hebben gehad. 

Elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur wordt samen gezwommen in zwembad Dubbelslag tussen Delfzijl en Appingedam. Het is een besloten zwemuur en er mogen dus geen andere mensen bij in het tot 31 of 32 graden extra verwarmde bad. Van Campenhout: ,,Wij zijn dan met lotgenoten onder elkaar en dat geeft een vertrouwd gevoel. Veel oncologie-patiënten hebben moeite hun lichaam in het openbaar te tonen, omdat ze kaal zijn, een stoma hebben, een amputatie, een behoorlijk litteken of psychische klachten.’’

Onderzoek heeft aangetoond dat sportief bewegen na of tijdens een kankerbehandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel en het opbouwen van de conditie. Ook de medisch specialisten zijn enthousiast over het samen zwemmen. Wel is het belangrijk om vooraf te overleggen met de behandelende specialist, want tijdens de radiotherapie mag er niet gezwommen worden. 

Tijdens het zwemuur van De Spetters worden om te beginnen meerdere baantjes gezwommen om de spieren los te maken. Wie niet goed kan zwemmen, kan toch meedoen want het bad is nergens erg diep en men kan dus overal gewoon staan. Naast het zwemmen wordt er ook veel bijgekletst, wat voor deze groep heel belangrijk is. Er ontstaan zelfs vriendschappen. Kortom, de mensen die meedoen zijn laaiend enthousiast. Na het inzwemmen volgens de oefeningen op muziek (aquarobics). Van Campenhout: ,,Ons motto is: ‘Luister naar je lichaam’. Niets moet, alles is vrijblijvend. Zelf het tempo bepalen is heel belangrijk.’’

Niet alleen de oefeningen in het water, maar ook de psychische effecten van zwemmen zijn belangrijk. Het zwemmen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren instructeur. De groep drinkt iedere eerste woensdag van de maand we na afloop van de les met z’n allen koffie en thee. Dit wordt aangeboden door Dubbelslag.

Bij De Spetters is iedereen welkom: jong en oud, man en vrouw. Wie voor het eerst komt en daar prijs op stelt, wordt door Anneke van Campenhout opgevangen en begeleid. Er mag vrijblijvend, zonder kosten een keer meegedaan worden. Ook is het mogelijk een les vanaf de kant te volgen.

Voor meer informatie en aanmelding kan contact opgenomen worden met Anneke van Campenhout, 06-19192815 of annekevanc@live.nl.