Afbeelding

Appingedam krijgt weer waarderingsprijs voor vrijwilligers

Algemeen

APPINGEDAM - Appingedam krijgt weer een waarderingsprijs voor vrijwilligers: ‘De Pelikaan’. Deze nieuwe trofee is de opvolger van de DamSTER, de waarderingsprijs die verdween na de gemeentelijke herindeling.

Sinds 2010 reikte de gemeente Appingedam ieder jaar de DamSTER uit. In december 2020 werd dit voor het laatst gedaan, omdat Appingedam opging in Eemsdelta. Een groep actieve Damsters ervaart het verdwijnen van de waarderingsprijs als een gemis en is in actie gekomen. Binnen de Stichting Activiteiten Stad Appingedam (SASA) hebben ze de Pelikaancommissie gevormd, die jaarlijks een nieuwe waarderingsprijs aan vrijwilligers in Appingedam gaat uitreiken. 

,,Een waarderingsprijs plaatst vrijwilligers in de schijnwerpers en zorgt ervoor dat de vaak naamloze, maar zeer waardevolle ondersteuner van het verenigingsleven een gezicht krijgt. Vrijwilligers zijn belangrijk voor de sociale verbinding in Appingedam. Wij willen weer aandacht voor de ruggengraat van onze stad’’, zo motiveert de Pelikaancommissie haar oprichting.

Als naam voor de nieuwe vrijwilligersprijs is voor ‘De Pelikaan’ gekozen omdat dit verwijst naar het stadswapen van Appingedam. ,,Volksgeloof vertelt dat de pelikaan haar jongen voedt met bloed uit haar eigen borst. Op een vergelijkbare manier zorgen vrijwilligers voor de stad Appingedam’’, aldus de initiatiefnemers.

Tijdens een feestelijke avond op vrijdag 24 maart zal ‘De Pelikaan’ voor het eerst worden uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een fraai kunstwerk van de Damster kunstenares Nancy Maliepaard en blijft in bezit van de winnaars. Instellingen in Appingedam kunnen kandidaten voordragen voor de prijs. Deze kunnen worden aangemeld via de website sasa-appingedam.nl. Er zijn drie categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. De prijs voor ‘de vrijwilliger van het jaar’ gaat naar iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de sociale verbinding in de Damster samenleving. Daarnaast is er de juniorprijs voor kandidaten jonger dan 25 jaar. Tot slot is er ook een prijs voor een persoon of groep die op regio-overstijgende wijze positieve aandacht voor Appingedam heeft gekregen. 

Kandidaten aanmelden kan ook komende zaterdag bij de stand van de Pelikaancommissie op Winterwarm in Appingedam. Tevens zijn aanmeldformulieren te vinden bij de VVV. Kandidaten voordragen kan tot en met 31 december.