Afbeelding

Organisatie Eurocup Delfzijl nodigt Oekraïense vluchtelingen uit

Algemeen

DELFZIJL - De Oekraïense bewoners van de opvanglocaties in Bierum en Wagenborgen zijn door de organisatie van Eurocup Delfzijl uitgenodigd om dit toernooi op 14 en 15 januari bij te wonen. Ze zien dan het jeugdteam van de grootste club uit hun land voetballen: Dynamo Kiev. 

Oud-FC Groningen-speler Evgeniy Levchenko heeft onlangs een bezoek gebracht aan de opvanglocaties om de entreekaarten te overhandigen. Daarnaast nam hij ook verf en doeken mee, zodat de families spandoeken kunnen maken. Ook bood Levchenko enkele voetballen en shirts aan, zodat de Oekraïense kinderen ook zelf bij de opvanglocaties kunnen voetballen. 

Roy Boxmeer van Eurocup Delfzijl vertelt over deze actie die met hulp van de gemeente Eemsdelta tot stand is gekomen. ,,Het idee ontstond toen we clubs voor deze editie van Eurocup Delfzijl gingen benaderen. We hoorden dat Dynamo Kiev, de grootste club van Oekraïne, alle activiteiten naar een veilige plek in buurland Polen heeft verplaatst. Ook de hele jeugd van de club is meegegaan. Ze trainen nu dus in Polen. Zo ontstond het idee om ze aan Eurocup Delfzijl mee te laten doen.”

Het team van Dynamo Kiev reist op 13 januari naar Nederland met tien spelers van twaalf jaar oud en vier trainers. De organisatie van Eurocup wil de Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Eemdelta betrekken bij de komst van hun landgenoten. Boxmeer: ,,Het is mooi als we ze met de Eurocup-beleving even met hun hoofd uit de verschrikkelijke gebeurtenissen in hun thuisland kunnen halen.”

Of Dynamo Kiev ook om de eindzege mee kan doen, moet worden afgewacht. Met clubs als Bayern Mu¨nchen, Borussia Dortmund en de Nederlandse en Belgische top is het deelnemersveld ijzersterk. 

Tijdens het zaaltoernooi zal de organisatie aandacht vragen voor de situatie in de Oekraïne. Bezoekers kunnen (overgebleven) consumptiemunten doneren. Eurocup Delfzijl schenkt de waarde van de ingeleverde munten in euro’s aan aan de stichting van Evgeniy Levchenko, die steun biedt aan Oekraïners in oorlogsgebied. Op breathcareforkids.com is te lezen wat Levchenko en anderen doen om hun landgenoten in nood te helpen.