Ben Visser plant 'zijn' boom. Onder de supporters ook raadsnestor Bert Raangs (foto Gemeente Eemsdelta).
Ben Visser plant 'zijn' boom. Onder de supporters ook raadsnestor Bert Raangs (foto Gemeente Eemsdelta).

Ben Visser plant eerste burgemeestersboom in Eemsdelta

Algemeen

APPINGEDAM - Burgemeester Ben Visser heeft vandaag de eerste burgemeestersboom van Eemsdelta geplant achter de Nicolaikerk in Appingedam. 

De burgemeester ontving bij zijn installatie in Eemsdelta een speciale burgemeestersschep van de gemeenteraad. Tevens kreeg hij de opdracht om een burgemeestersboom te planten. Het is de bedoeling dat de schep wordt overgedragen aan elke volgende burgemeester in Eemsdelta. Ook opvolgers worden geacht daarmee ergens in de gemeente een boom te planten waaraan hun naam verbonden wordt. 

Voorafgaand aan het planten achter de Nicolaikerk gaf Bert Raangs, nestor van de gemeenteraad, nog eens uitleg over het idee achter de burgemeestersboom. Vervolgens reikte hij de schep aan, waarmee Ben Visser zich met overgave op het grondwerk stortte. 

Visser heeft gekozen voor een bontbladige esdoorn (een Acer pseudoplatanus ‘Leopoldii’) als burgemeestersboom. Hij kwam tot die keuze omdat de boom geschikt is voor de grondsoort in Eemsdelta en dus goed groeit. De esdoorn is bovendien windbestendig en past in de parkachtige omgeving achter de Nicolaikerk. Ook levert de boom een positieve bijdrage als drachtboom voor bijen.

Op de plek waar de burgemeestersboom geplaatst is, stond tot voor kort een boomstronk waarin een pelikaan was uitgezaagd. Een houtkunstenaar maakte het kunstwerk in 2009, nadat de grote boom jaren eerder al was omgewaaid. Vanwege de staat van de boomstronk is deze onlangs weggehaald in overleg met de initiatiefnemers en de kunstenaar. Er wordt gekeken of de boomstronk met het kunstwerk een andere plek kan krijgen.