De zeedijk tussen Delfzijl en de Duitse grens moet worden versterkt (foto Waterschap Hunze en Aa's).
De zeedijk tussen Delfzijl en de Duitse grens moet worden versterkt (foto Waterschap Hunze en Aa's).

Hunze en Aa’s gaat zeedijk tussen Delfzijl en Duitse grens versterken

Algemeen

DELFZIJL - Waterschap Hunze en Aa’s gaat de 28 kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Duitse grens versterken. 

De zeeweringen in Nederland worden geregeld gecontroleerd op veiligheid. Het gaat daarbij om de zeedijken en de sluizen en gemalen in de waterkering. De veiligheidsnormen hiervoor worden eens in de twaalf jaar vastgesteld. Onlangs zijn nieuwe normen van kracht geworden en die hebben tot gevolg dat Hunze en Aa’s aanpassingen moet doen aan de zeedijk. Omdat er geen onmiddellijk gevaar dreigt, heeft het waterschap heeft hiervoor de tijd tot 2050.

De zeedijk tussen Delfzijl en de Duitse grens is nu nog veilig maar moet toch worden versterkt met het oog op de toekomstige waterstanden en golven. Voor de sluizen en gemalen in de dijk geldt dat alleen de sluizen bij Farmsum moeten worden aangepast om te voldoen aan de nieuwe normen. Rijkswaterstaat, dat de sluizen in beheer heeft, is al gestart met de werkzaamheden.

De nieuwe veiligheidsnormen lopen vooruit op de verwachte situatie in 2050, waarmee er nog voldoende tijd is om de dijken te versterken. Hunze en Aa’s is al gestart met de dijkversterking langs de Dollard. In 2022 is de eerste 750 meter Brede Groene Dijk aangelegd. In plaats van een dijkversterking met asfalt, is gekozen voor een meer natuurlijke dijk die mooi in het landschap past. De dijk wordt hier verhoogd en verbreed door het talud flauwer te maken, zodat het de golfklappen vanaf de zee op kan vangen. De klei die hiervoor nodig is, wordt uit de omgeving gehaald. De werkzaamheden aan de Brede Groene Dijk worden in 2025 afgerond.

Hunze en Aa’s heeft voor de versterking van de rest van de zeedijk een planning gemaakt waarbij alle werkzaamheden in 2040 klaar zijn. Als eerste zal het dijkdeel van de Punt van Reide tot aan de Duitse grens worden versterkt. Deze werkzaamheden worden in de periode van 2029 tot 2036 uitgevoerd. Daarna volgt het dijkdeel van de Punt van Reide tot aan Delfzijl. Hier zal het waterschap van 2037 tot 2040 bezig zijn.

De planning van de werkzaamheden. In 2040 moet alles klaar zijn.