Burgemeester Ben Visser en andere receptiegasten heffen het glas op het nieuwe jaar.
Burgemeester Ben Visser en andere receptiegasten heffen het glas op het nieuwe jaar.

Burgemeester Ben Visser: ‘Het moet beter worden voor onze mensen’

Algemeen

EEMSDELTA - ,,Het moet beter worden voor onze mensen. Beter op die duizenden adressen met scheuren in de muren en in de ziel.’’ Dat zei burgemeester Ben Visser donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Eemsdelta.

Visser doelde op de problematiek van de bevingen door de gaswinning, die volgens hem nu eindelijk eens een goede afwikkeling moet krijgen. ,,Wij willen een einde aan de strijd. En dat recht gedaan wordt. Recht en rust’’, aldus Visser.

De goedbezochte nieuwjaarsreceptie vond plaats op de nieuwe scholencampus in Appingedam. Visser blikte hier terug op het afgelopen jaar waarin volgens hem vooral ‘het sociale hart’ van de gemeenschap van Eemsdelta is opgevallen. ,,Niks stugge Groningers, maar warme mensen die iets voor elkaar over hebben. Dat moeten we koesteren’’, aldus de burgemeester. Hij doelde daarmee vooral op de manier waarop de Oekraïense vluchtelingen in Eemsdelta zijn opgevangen. Ook noemde hij de hulp die op gang kwam nadat een gezin in Delfzijl  tijdens de jaarwisseling getroffen werd door een brand, waardoor woning en inboedel verloren gingen. 

Visser sprak verder zijn vreugde uit over het feit dat in 2022 eindelijk grotere evenementen weer doorgang konden vinden na lange lockdowns. Hij noemde als hoogtepunten met name de Pinksterfeesten in Delfzijl, Koningsdag in Loppersum, de Nacht van Appingedam en het werkbezoek van de koning aan Middelstum.

De burgemeester sprak verder een persoonlijke dankjewel uit in de richting van de inwoners van Eemsdelta voor de manier waarop hij en zijn gezin ontvangen zijn na de benoeming als burgemeester. ,,Met warmte en vriendelijkheid’’, aldus Visser, die ook de politieke cultuur in zijn gemeente roemde. ,,Een cultuur van samen de schouders eronder. Dat zorgt dat ik iedere dag fluitend naar m’n werk ga.’’

Na afloop van zijn toespraak mocht Visser een schilderij in ontvangst nemen van Elina, een vluchtelinge uit Oekraïne. Het doek toont twee bevriende vrouwen in de klederdrachten en landschappen van Nederland en Oekraïne als teken van verbondenheid.