De kerk van Eenum, een van de startlocaties van de succesvolle wandeltocht.
De kerk van Eenum, een van de startlocaties van de succesvolle wandeltocht.

Veel belangstelling voor Maria Lichtmis Wintertocht

Algemeen

EEMSDELTA - Aan de Maria Lichtmis Wintertocht hebben zaterdag ruim 400 mensen deelgenomen. De organisatie spreekt van ‘een overweldigende belangstelling’. 

Voor de wandeltocht kon gestart worden bij de Middeleeuwse kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt en Zeerijp. Tussen de gebouwen was een route uitgezet over landelijke paden. In de kerken waren culturele optredens en waren kunst en exposities te zien. Ook konden er de traditionele pannenkoeken, Zaandster haandstokkensoep, Aimer doemkes en Leermster krombekken worden genuttigd.

Door de grote opkomst en de vele positieve reacties heeft de organisatie besloten te wandeltocht volgend jaar weer te organiseren. Een datum is ook al bekend: 3 februari 2024. Ook dan in combinatie met muzikale of andere culturele optredens in de kerken. 

De Maria Lichtmis, veertig dagen na kerstmis, geeft het einde aan van de donkere winterdagen. Het was vroeger ook de dag waarop knechten en dienstboden van betrekking konden veranderen. In de loop der eeuwen werd Maria Lichtmis, het laatste van de Midwinterfeesten, een traditie met pannenkoeken eten, muziek en theater.