De nieuwe steiger in Polder Breebaart bij Termunten.
De nieuwe steiger in Polder Breebaart bij Termunten.

Nieuwe steiger in Polder Breebaart bij Termunten

Algemeen

TERMUNTEN - Het Groninger Landschap heeft in Polder Breebaart bij Termunten een nieuwe steiger gerealiseerd. Vanaf het plateau kunnen basisschoolleerlingen waterbeestjes vangen voor onderzoek in het veldlaboratorium van Bezoekerscentrum Dollard.

In het bezoekerscentrum wordt een jeugdeducatieprogramma aangeboden door Het Groninger Landschap. Jaarlijks komen tientallen basisschoolklassen uit de regio voor een natuurles naar het veldlaboratorium van het bezoekerscentrum. Ze leren hier over de flora en fauna van het brakwaternatuurgebied.

De nieuwe steiger is vlakbij de waterinlaat vanuit de Eems-Dollard en tegenover de locatie waar de zeehondenkijkwand in de zomermaanden op de zeedijk staat. De aanleg is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, Stichting Fonds Eemsmond, het Theda Mansholt College in Delfzijl, het Jeugdeducatiefonds van Het Groninger Landschap én een gift van een donateur die anoniem wil blijven.

Polder Breebaart is een binnendijks brakwatergebied vlakbij Termunten. Het natuurgebied staat middels een waterinlaat in verbinding met de Eems-Dollard. Dankzij een vistrap migreren zowel zoet- als zoutwatervissen van de Eems-Dollard naar Polder Breebaart en andersom. Ook vogels weten Polder Breebaart goed te vinden. Waaronder enkele honderden kluten. Andere veel geziene soorten zijn de bontbekplevier, goudplevier en roofvogels als de bruine kiekendief. Tot slot zijn er verschillende publieksvoorzieningen gerealiseerd waaronder het net vernieuwde Bezoekerscentrum Dollard, de herstelde bunkers van Batterij Fiemel, de zeehondenkijkwand in de lente- en zomermaanden en een rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut.

Sinds 2010 biedt Het Groninger Landschap natuurlessen aan om kinderen enthousiast te maken voor natuur en landschap in de provincie Groningen. De natuurlessen worden gegeven in de klas op school óf in een van de bezoekerscentra van Het Groninger Landschap. Daarnaast worden er diverse jeugdactiviteiten aangeboden en organiseert Het Groninger Landschap jaarlijks vier drukbezochte gratis jeugdfestivals.