Het MuzeeAquarium in Delfzijl is een van de instelling waaraan Amasius geld 'nalaat'.
Het MuzeeAquarium in Delfzijl is een van de instelling waaraan Amasius geld 'nalaat'.

Historische vereniging Amasius na 45 jaar ter ziele

Algemeen

EEMSDELTA - Historische vereniging Amasius, geworteld in Delfzijl en Appingedam, is na 45 jaar ter ziele. Het is niet gelukt de bestuursvacatures op te vullen. 

De nog resterende bestuursleden hebben er alles aan hun gelederen met nieuw bloed te versterken. Ondanks herhaalde oproepen is dit niet gelukt. Daardoor resteerde niets anders dan opheffing van de vereniging voor te stellen. De leden zijn hiermee, op een enkeling na, akkoord gegaan. Op voorstel van het bestuur zal het batig saldo worden verdeeld  onder de Voedselbank, de Nicolaikerk en het Muzeeaquarium.

Met de opheffing van Amasius verdwijnt een vereniging die van duidelijke betekenis is geweest voor het verspreiden van kennis over de historie van Appingedam en Delfzijl. In de loop der jaren werden vele lezingen over een scala aan onderwerpen georganiseerd. Daaronder bijvoorbeeld de voordracht van Martinus van Hoorn over de verhouding tussen Appingedam en Delfzijl en het feit dat beide niet mèt en niet zonder elkaar kunnen. Een aansprekend onderwerp en Het Anker puilde uit met 130 aanwezigen. Verder werden op uitnodiging van de vereniging lezingen gegeven door onder anderen Geert Mak, Herman Pley, Charles Groenhuijsen en Pauline Broekema.