Afbeelding

Ingezetenen Noorderzijlvest willen schoon water en goede waterafvoer

Algemeen

EEMSDELTA - De ingezetenen van Noorderzijlvest vinden vooral schoon water en een goede waterafvoer bij slecht weer belangrijk. Dat blijkt het onderzoek dat het waterschap in de aanloop naar de bestuursverkiezingen van 15 maart heeft laten uitvoeren.

Het onderzoek toont dat 92 procent van de inwoners van het werkgebied van Noorderzijlvest het werk van de waterschappen belangrijk vindt. Dijkgraaf Roeland van der Schaaf: ,,De bodem in ons gebied daalt en de zeespiegel stijgt. Daar komt ook nog eens bij dat de neerslag steeds onregelmatiger valt. Hierdoor hebben we te maken met meer droogte en met heftigere regenval. Hier moeten we op inspelen. Met maatregelen om in 2050 schoon, droog en veilig te zijn. Ik ben blij om te zien dat mensen in ons gebied weten dat we hier een belangrijke rol in spelen.”

In Nederland wordt ook steeds meer afval in het water gegooid of doorgespoeld. Daarmee worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met 13 rioolwaterzuiveringsinstallaties maakt Noorderzijlvest het water van burgers en bedrijven weer schoon. 90 procent van de ondervraagden vindt dat wij bewuster om moeten gaan met wat we door de gootsteen spoelen. 4 procent vindt dat extra geïnvesteerd moet worden in zuiveren. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd? 61 procent kiest voor super schoon water, tegenover 23 procent die vindt dat een beetje vervuiling erbij hoort. 

Van de ondervraagden overweegt 84 procent om te gaan stemmen op 15 maart. Zij laten zich informeren via de (lokale) verkiezingscampagnes en 51 procent geeft aan vooraf de stemhulp te raadplegen. Deze is te vinden op www.noorderzijlvest.nl/verkiezingen