De onthulling van de oude gevelsteen door bewoner mevrouw Kiel. Albert Jan de Ruiter, Margriet Drijver en Annalies Usmany zien toe (foto: Jan Zeeman).
De onthulling van de oude gevelsteen door bewoner mevrouw Kiel. Albert Jan de Ruiter, Margriet Drijver en Annalies Usmany zien toe (foto: Jan Zeeman).

Nieuwe woningen Marenland in Appingedam opgeleverd

Algemeen

APPINGEDAM - Aan de Gerrit Raapstraat en Pieter Veningastraat in Appingedam zijn donderdag 92 nieuwe woningen van Woongroep Marenland officieel opgeleverd. Er werden twee gevelplaquettes onthuld, die symbool staan voor de historie van de straten. 

De Gerrit Raapstraat en Pieter Veningastraat zijn compleet vernieuwd. In het kader van de versterking werden 96 woningen gesloopt. Daarvoor zijn 92 aardbevingsbestendige, duurzame en aardgasvrije woningen teruggekomen: 40 levensloopbestendige en 52 gezinswoningen. In december is de laatste hand gelegd aan de woningen door aannemer Nijhuis en donderdag was de feestelijke overdracht.

De festiviteiten gingen gepaard met de onthulling van twee gevelplaquettes. Ze symboliseren de historie van de buurt. De oude gevelsteen stamt uit 1949 toen de inmiddels gesloopte woningen werden gerealiseerd door de toenmalige woningstichting Patrimonium. Daarnaast is een soortgelijke gevelsteen te zien, maar dan met het jaartal 2022 en de naam van Woongroep Marenland. 

De oude gevelsteen heeft een plek gekregen in de Gerrit Raapstraat. De onthulling gebeurde door directeur Albert Jan de Ruiter van Nijhuis Noord, directeur Margriet Drijver van Woongroep Marenland, wethouder Annalies Usmany-Dallinga en bewoner mevrouw Kiel. De nieuwe gevelsteen is te vinden in de Pieter Veningastraat. 

Ook de openbare ruimte in beide straten is aangepakt. Zo is er in de straten meer ruimte voor groen gecreëerd en is er een afgescheiden rioolsysteem gerealiseerd, zodat afvoer van vuil- en hemelwater via afzonderlijk stromen gaat. Vanuit de ambitie om circulair en duurzaam te werken, is een deel van de oude bestrating hergebruikt in de parkeervakken en in de snelheidsremmers.

De nieuwbouw aan de Gerrit Raapstraat en Pieter Veningastraat is onderdeel van het grootschalige sloop- en nieuwbouwproject in de wijk Opwierde in Appingedam, dat in totaal circa 1500 woningen omvat.

Margriet Drijver, Albert Jan de Ruiter en Annalies Usmany bij de nieuwe gevelsteen (foto Jan Zeeman).