Wethouder Meindert Joostens levert een radio in als start van de E-waste Race (foto Gemeente Eemsdelta).
Wethouder Meindert Joostens levert een radio in als start van de E-waste Race (foto Gemeente Eemsdelta).

Scholen in Eemsdelta strijden tegen elektronisch afval

Algemeen

EEMSDELTA - Wethouder Meindert Joostens heeft maandag het startsein gegeven voor de E-waste Race in Eemsdelta. Dit gebeurde bij CBS De Triangel in Appingedam. 

De E-waste Race is een wedstrijd tussen basisscholen in Eemsdelta om zoveel mogelijk klein elektronisch afval (E-waste) in te zamelen. Leerlingen van drie basisscholen gaan hiervoor bij mensen in de buurt langs. Het ingezamelde afval wordt vervolgens hergebruikt of gerecycled bij afvalverwerkingsbedrijf Prezero in Scheemda. 

Wethouder Meindert Joostens: ,,Kinderen leren tijdens speciale gastlessen van de E-waste Race-organisatie het belang van hergebruik van elektronisch afval. Door actief elektronisch afval in te zamelen leveren zij ook een bijdrage aan de circulaire economie. De E-waste Race past bij ons voornemen om de hoeveelheid afval in Eemsdelta te verminderen en grondstoffen opnieuw te gebruiken.”

Inwoners die in de buurt van een van de deelnemende scholen wonen, kunnen gemakkelijk E-waste aan huis laten ophalen. Aanmelden kan vanaf 13 maart tot en met 6 april via ewasterace.nl. E-waste zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij, zoals een toetsenbord, een waterkoker of mobieltje. Na 6 april wordt bekendgemaakt welke school de meeste apparaten heeft ingezameld. Leerlingen van deze school winnen een verzorgd schoolreisje.

De scholen die in Eemsdelta meedoen zijn CBS De Triangel (Appingedam), Kindcentrum Noord (Delfzijl) en OBS Hiliglo (Holwierde). Deze scholen strijden samen met scholen uit de gemeente Midden-Groningen om de prijs.