
Burgerparticipatie hoofdthema bij bezoek René Paas aan Eemsdelta
AlgemeenEEMSDELTA - Commissaris van de Koning René Paas heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Eemsdelta. Centraal bij dit bezoek stond het onderwerp burgerparticipatie.
Naast een gesprek met het college van B en W en de fractievoorzitters in de gemeenteraad, bezocht de Paas ook het nieuwe multifunctionele centrum in Spijk. Hier gaven verschillende vrijwilligersorganisaties presentaties over de projecten waar ze mee bezig zijn.
Enkele jaren geleden is de Stichting MFC eigenaar geworden van het voormalige verenigingsgebouw en de voormalige gereformeerde kerk in Spijk. De afgelopen tijd zijn de gebouwen toekomstbestendig en duurzaam verbouwd. Dat gebeurde door aannemers, maar ook met behulp van een groot aantal vrijwilligers. Tijdens een rondleiding vertelde Jan den Boer, voorzitter van het stichtingsbestuur, dat het om zo’n 5.000 vrijwilligersuren gaat. ,,En dan heb ik de vele vergaderuren niet meegeteld”, zo liet hij weten.
Het MFC zal op 21 april officieel worden geopend en dan wordt ook de nieuwe naam bekend gemaakt. Het biedt als huiskamer van Spijk ruimte voor het organiseren van een scala aan vaste en eenmalige activiteiten. Er is een opbaarruimte beschikbaar en ook gelegenheid voor het houden van uitvaartdiensten. Kortom een accommodatie die van groot belang is voor de leefbaarheid in het dorp Spijk.
Stichting Zuidelijke Dorpen
Voorzitter Jan Wierenga gaf uitleg over de activiteiten van de Stichting Zuidelijke Dorpen. Dit is de overkoepelende organisatie van de verenigingen voor dorpsbelangen in de zuidelijke dorpen van de voormalige gemeente Delfzijl. Hierin wordt samengewerkt door Farmsum, Meedhuizen, Wagenborgen, Termunterzijl, Termunten, Borgsweer en Woldendorp. De stichting wil gesprekspartner zijn als het gaat om belangrijke dorpsoverschreidende zaken. ,,De gang van zaken rond de plaatsing van windturbines zit de bewoners nog steeds tussen de oren. Bewonersparticipatie heeft hier niet gewerkt. Men voelt zich in de steek gelaten en dat dreunt nog lang door”, aldus Jan Wierenga.
Volgens de voorzitter zijn er ook voorbeelden van goede ervaringen met burgerparticipatie. Als voorbeeld werd de invulling van het Groot Bronswijk-terrein in Wagenborgen genoemd.
De stichting ziet ook de komende tijd nog een grote rol voor zich weggelegd. ,,Er komen grote ontwikkelingen aan die de inwoners van de zuidelijke dorpen raken, zoals de verdere ontwikkeling van het industrieterrein bij Farmsum. Momenteel wordt een groot aantal dorpen ingesloten door megawindturbines en zijn er al serieuze plannen voor bedrijven, die elders in Nederland niet welkom zijn’’, aldus Wierenga, die waarschuwde voor ‘overlast onder het mom van vergroening’. Hij noemde stank, laagfrequent geluid, verkeersdruk op de wegen en denderende vrachtwagens door de dorpen. ,,Voor deze en andere zaken wil de stichting zuidelijke dorpen gesprekspartner zijn van de overheden’’, aldus Jan Wierenga.
Op korte termijn zal de stichting een bijeenkomst organiseren waar de inwoners worden geïnformeerd over de toekomstplannen van de gemeente, provincie, Groninger Seaports en SBE.