
‘Overgang naar diftar is in Eemsdelta soepel verlopen’
AlgemeenEEMSDELTA - De overgang naar diftar is in de gemeente Eemsdelta soepel verlopen. Dat is de conclusie van verantwoordelijk wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie).
,,Het was een hele verandering. Voor onze inwoners en voor ons als gemeente. Maar de overgang per 1 januari naar het nieuwe systeem van afvalinzameling is zonder echte problemen verlopen. We hebben dan ook vooraf veel aandacht gegeven aan de communicatie en blijven dat doen”, aldus Joostens.
Diftar is ingevoerd om inwoners te stimuleren hun afval te scheiden en de hoeveelheid onbruikbaar restafval te minimaliseren. Voor het restafval in de grijze container wordt per leging en per kilo betaald. In de voormalige gemeente Loppersum was daarmee al ervaring opgedaan. ,,Omdat het een belangrijke verandering was hebben we vooraf ruim gecommuniceerd, maar toch hielden we rekening met veel vragen. Dat is heel erg meegevallen”, zegt de wethouder. Ook is er volgens hem niet meer afval in de openbare ruimte gedumpt. Wel zijn de openbare afvalbakken voller dan voorheen. Verder hebben veel inwoners en slotje aangevraagd voor de grijze container zodat die niet ongewild door anderen kan worden gebruikt.
Intussen zijn er ook zo’n veertig inwoners als vrijwilliger actief om het zwerfafval in hun omgeving op te ruimen. De gemeente heeft hen voorzien van grijpers, zakken en hesjes. ,,Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het schoon en netjes houden van hun eigen woonomgeving. Het verzamelde afval wordt door de gemeente periodiek opgehaald, zodat ze niet hun eigen containers hoeven te gebruiken. Meer vrijwilligers die op deze manier hun steentje willen bijdragen, zijn van harte welkom”, aldus Joostens.
Rond de 7.000 huishoudens hebben intussen de Omrin-afvalapp gedownload. Daarop kunnen gebruikers de afhaaldata lezen, het aantal keren dat hun grijze container is geleegd en het aantal kilo’s dat is meegegeven.