Burgemeester Ben Visser met de kindergemeenteraad (foto Richard Degenhart).
Burgemeester Ben Visser met de kindergemeenteraad (foto Richard Degenhart).

Kindergemeenteraad Eemsdelta verdeelt subsidies

Algemeen

EEMSDELTA - De kindergemeenteraad van Eemsdelta heeft donderdag voor het eerst vergaderd. In het gemeentehuis van Delfzijl werd besloten over de toekenning van subsidies.

Vier scholen uit Appingedam deden mee: de Citer, de Jan Ligthartschool, de Triangel en de Vuurvlinder. De leerlingen gingen met elkaar in discussie over drie voorstellen, ingediend door Vakantiespelen Kriebeldam, Spooktocht Appingedam en de Stichting Stammenhof. De kinderraad bepaalde wie welk bedrag kreeg. Om tot een besluit te komen werden er vragen gesteld en gedebatteerd. De uitkomst was dat Stichting Stammenhof 1.500 euro krijgt, Vakantiespelen Kriebeldam 1.000 euro en Spooktocht Appingedam 500 euro.

Vakantiespelen Kriebeldam zal de subsidie gebruiken voor het organiseren van een BOEMdag tijdens de kinderspeelweek van deze zomer. Met het geld wil de organisatie zorgen voor een extra speciaal jaar, met cadeautjes, slagroom en vuurwerk voor iedereen.

Spooktocht Appingedam zal alle deelnemers aan de spooktocht een extra verrassing geven. Omdat de spooktocht dit jaar voor de 10e keer georganiseerd wordt, moet er een groot etagespookhuis in Appingedam  komen, waarin de deelnemers flink kunnen schrikken.

Stichting Stammenhof organiseert tijdens het 40-jarig jubileum van de speeltuin een feestdag voor alle kinderen van Appingedam en omstreken. Het is de bedoeling dat op deze feestdag sponsors, subsidies en donateurs worden aangetrokken om de speeltuin te kunnen verfraaien.

Voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Ben Visser: ,,Het is voor het eerst dat er in Eemsdelta een kindergemeenteraad wordt gehouden. Het gaat om een pilot. Mogelijk zetten we dit ook met andere scholen uit de gemeente voort. De kinderen leren zo op een laagdrempelige manier wat de politiek inhoudt en hoe ze samen tot een besluit moeten komen.’’

In de weken voor de vergadering werd er op de scholen uitgebreid aandacht besteed aan hoe een democratie werkt en hoe het gemeentebestuur in elkaar steekt. Ook heeft een aantal raadsleden een gastles gegeven in de klassen. Voor de vergadering van donderdag had elke deelnemende school acht leerlingen geleverd.