Afbeelding

BBB ook de grootste in bestuur Hunze en Aa’s

Algemeen

VEENDAM - BBB is de grootste partij geworden bij de verkiezingen voor Waterschap Hunze en Aa’s. Dat heeft dijkgraaf Geert-Jan ten Brink donderdagmiddag laten weten bij het bekend maken van de voorlopige uitslag.

BBB komt met zes zetels in het algemeen bestuur, gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels. Van de partijen die zich voor het eerst verkiesbaar hebben gesteld, heeft naast BBB ook Groninger Belang een plek in het algemene bestuur veroverd. De partij legde beslag op twee zetels. De PvdA behield z’n drie zetels en ook de ChristenUnie bleef met één zetel stabiel. VVD en CDA verloren beiden één zetel en houden er één over. 50PLUS en AWP voor water, klimaat en natuur hebben hun zetels verloren en keren niet terug in het nieuwe bestuur.

Verder valt op dat de opkomst dit jaar fors hoger uitviel dan bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2019. Nu ging 58,1 procent van de kiezers naar de stembus en vier jaar geleden was dat 52,3 procent.

De bekendmaking van de definitieve uitslag is op donderdag 23 maart, om 9.00 uur, in het waterschapshuis in Veendam. Dan wordt ook duidelijk welke kandidaten zijn verkozen. Woensdagavond 29 maart volgt de installatie. Beide bijeenkomsten zijn openbaar. 

De verkiezing van 15 maart was voor de categorie Ingezetenen en ging om 19 zetels. Daarnaast zijn er 4 zetels voor de categorieën Natuur (2) en Landbouw (2) die worden ingevuld door belangenorganisaties uit deze sectoren.