Bart Harkema, kleinzoon van Jan Wessels, bij de door hem gerestaureerde zonnewijzer.
Bart Harkema, kleinzoon van Jan Wessels, bij de door hem gerestaureerde zonnewijzer.

Kunstwerken Jan Wessels in Delfzijl gerestaureerd

Algemeen

DELFZIJL - In Delfzijl zijn onlangs twee kunstwerken van Jan Wessels gerestaureerd. Aanleiding was een spreekbeurt door de kleindochter van kunstenaar uit Farmsum die in 1983 overleed. 

Jan Wessels was in de vorig eeuw eigenaar van Grofsmederij Wessels aan het Eemskanaal ZZ in Farmsum. Sierkunst was zijn hobby en daarom werd hij regelmatig benaderd om voor bijzondere gelegenheden kunstwerken te ontwerpen. Zo zijn ook de zonnewijzer bij het Van Julsinghatehuis, verzetsmonument ‘t Zwaantje en jubileummonument van Neptunus bij de dijk door Jan Wessels gemaakt.

Kleindochter Maartje (10) wilde meer te weten komen over haar overleden opa. Ze kwam op het idee om een spreekbeurt over zijn kunstwerken te geven. Ze verzamelde foto van de kunstwerken om die te kunnen tonen. Daarbij viel het de familie op dat sommige kunstwerken een opknapbeurt konden gebruiken. De erven van Jan Wessels hebben daarom contact gezocht met de huidige eigenaren van de betreffende werken.

Het resultaat is dat het bankje aan het Buiskoolplein en de zonnewijzer bij het politiebureau in Delfzijl onder handen zijn genomen. De restauratie werd in goede samenwerking met de gemeente Eemsdelta en de politie uitgevoerd. Het bankje aan het Buiskoolplein is enkele maanden geleden van nieuwe verf voorzien. De renovatie van de zonnewijzer was ingrijpender. Daarvoor werd het kunstwerk tijdelijk verwijderd. Afgelopen vrijdag is de zonnewijzer teruggeplaatst. De herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd door Bart Harkema, kleinzoon van Jan Wessels.