Vrijwilligers van Bie Daip met De Pelikaan (foto Jan Veldhuizen).
Vrijwilligers van Bie Daip met De Pelikaan (foto Jan Veldhuizen).

Stad Appingedam reikt waarderingsprijs De Pelikaan uit

Algemeen

APPINGEDAM - In zaal Kabzeël in Appingedam zijn vrijdagavond voor de eerste keer beeldjes van De Pelikaan uitgereikt aan vrijwilligers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Appingedam. Dat gebeurde op initiatief van de Stichting Activiteiten Stad Appingedam (SASA).

In het verleden werd door de gemeente Appingedam altijd ‘De DamSTER uitgereikt. Door samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum is deze waarderingsprijs komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is nu De Pelikaan gekomen. Het beeldje is ontworpen door de Damster kunstenares Nancy Maliepaard.

Middels een aanmeldformulier kon iedereen zijn of haar kandidaat met een motivatie aandragen. Een commissie onder voorzitterschap van Mijna Hadders-Algra, maakte een verdeling in drie categorieën: vrijwilliger van het jaar, generator van positieve regio-overstijgende aandacht voor Appingedam, en junior-vrijwilliger van het jaar.

De prijs voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ werd uitgereikt aan mevrouw Kenna Kupers-Kraai. Zij maakt zich onder andere sterk voor een brede aanpak tegen eenzaamheid in Appingedam, inzet voor het bezoeken van ouderen, eenzamen en zieken namens de Protestantse Gemeente Appingedam. Daarnaast is er haar jarenlange inzet als vrijwilliger en bestuurder bij Passage, een organisatie die vrouwen bewust maakt van maatschappelijke ontwikkelingen.

De vrijwilligers van Bie Daip werden verkozen in de categorie ‘Generator van positieve regio-overstijgende aandacht voor Appingedam’. Zij maken het mogelijk dat er het hele jaar festivals en culturele evenementen in Appingedam worden gehouden. Appingedam wordt zo cultureel sterk op de kaart gezet, zowel voor de Damsters als voor toeristen. De activiteiten zijn laagdrempelig en bovendien gratis te bezoeken.

In de categorie ‘Junior-vrijwilliger van het jaar’ werd Cody Rozema gekozen. Hij zet zich als vrijwilliger en voorzitter van Stichting Jong Noord in voor een betere toekomst voor jonge mensen in Appingedam en omgeving. Hij maakt zich sterk voor de realisatie van een sportpark voor jongeren bij de Campus en zet zich in voor Europese jongerenuitwisselingen om participatie van jongeren te stimuleren.