Paul Baron van De Zijlen geconcentreerd aan het werk (foto Jan Westerhof).
Paul Baron van De Zijlen geconcentreerd aan het werk (foto Jan Westerhof).

Bijzondere exposities tijdens festival ‘Terug naar het begin’

Algemeen

EEMSDELTA - Zorgorganisaties De Zijlen, Cosis en ‘s Heeren Loo organiseren tijdens het festival ‘Terug naar het begin’ de expositie ‘Grenzeloos’. Ze doen dat samen met het IVAK op drie locaties in Eemsdelta.  

De tentoonstellingen zijn op 2, 3 en 4 juni te zien in de Nicolaikerk in Appingedam, de Petrus en Pauluskerk in Loppersum en de Stefanuskerk in Holwierde. Het gaat om werk van kunstenaars met een beperking. ,,Ook zij zijn grenzeloos in talent en mogelijkheden. We willen met dit project laten zien dat mentale en fysieke beperkingen niet bestaan in de kunstwereld”, aldus IVAK-cultuurcoach Ada Tolboom.

Paul Baron, kunstenaar bij De Zijlen, exposeert in de Nicolaikerk. Hij heeft jaren gewerkt op het atelier ‘t Rinkert in Zuidhorn en vertelt over één van zijn kunstwerken waarop een glas-in-loodraam is getekend: ,,Een glas. Daar heb ik voorzichtig meegedaan. Omdat glas heel duur is en ook glad.” 

René Houwelingen en Michael Schuring werken als drukkers bij het Cosis-atelier in Appingedam. De afgelopen periode zijn ze erg druk bezig geweest met werkstukken die te zien zijn in de Stefanuskerk. ,,We werken veel samen en maken leuke dingen. Het is gezellig. Af en toe een beetje lol, hoort erbij!”, aldus René. In het expositieweekend is het Cosis-atelier ook open en gaan René en Michael live drukken voor de bezoekers aan het atelier.

Ook Sunil Rakhan doet mee als kunstenaar. Hij is vier dagen per week fulltime bezig met het maken van kunst in het Talentencentrum van ‘s Heeren Loo. Hij omschrijft zijn werkwijze als volgt: ,,Ik ga eerst nadenken, dan maak ik met potlood een schets. Als ik heel veel zin heb, dan werk ik rustig. Ben ik heel leuk bezig. De handbeweging, het gevoel. Ik verzin altijd, ik krijg geen les.”