De gevelschildering wordt onthuld. Daarna werden bloemen bij de struikelstenen gelegd.
De gevelschildering wordt onthuld. Daarna werden bloemen bij de struikelstenen gelegd.

Gevelportret Maurits Nieweg in Dijkstraat

Algemeen

APPINGEDAM - Op de hoek van de Dijkstraat en Nieuwe Kerkstraat in Appingedam is sinds vrijdag een indrukwekkende gevelschildering te zien. Het is een portret van oud-bewoner Maurits Nieweg, die in 1943 op 16-jarige leeftijd in vernietigingskamp Sobibor om het leven werd gebracht.

Maurits bezocht de Rijks-HBS in Appingedam tot de joodse leerlingen vanaf september 1941 niet meer naar openbare scholen mochten. Hij woonde op de bovenverdieping van het pand aan de Dijkstraat 36, samen met zijn ouders Line en Abram en zijn oma Sina. Beneden had zijn vader een schoenenzaak, zijn moeder was onderwijzeres. Alle vier werden ze slachtoffer van het nazi-regime. 

De huidige eigenaar van het pand, Jan Nieuwenweg, is erg onder de indruk van het tragische lot van Maurits en vroeg daarom kunstenaar Reinout Kraijenbrink om een portret van de jongen te maken. Omdat Maurits graag viool speelde, is hij afgebeeld met dit instrument. Vrijdag werd door de Stichting Struikelstenen Appingedam een plechtige onthulling georganiseerd. 

Voorzitter Rika Pot, locoburgemeester Annalies Usmany en Hester Veld, nabestaande van Maurits, hielden toespraken. Aansluitend werd het gevelkunstwerk onthuld door Hester Veld en een leerlinge van CBS De Triangel. Net als Maurits werd zij op 26 mei geboren. De ceremonie werd afgesloten bij de struikelstenen aan de voorkant van het pand, die daar ter herinnering aan Maurits en zijn familie zijn gelegd. Door de leerlingen werden bloemen gelegd.