Zo moet het nieuwe gemeentehuis van Oldambt eruit gaan zien.
Zo moet het nieuwe gemeentehuis van Oldambt eruit gaan zien.

Nieuw gemeentehuis Oldambt kost nu 31 miljoen euro

Algemeen

OLDAMBT - De gemeente Oldambt heeft woensdagavond het aangepaste ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis getoond. Er werd een toelichting gegeven over het gebouw, het interieur, de directe omgeving en de bouwkosten. Die stijgen naar 31 miljoen euro.

Het nieuwe gemeentehuis vult de bestaande ruimte tussen het huidige gemeentehuis en de HEMA in Winschoten. De plannen zijn onderdeel van de centrumplannen Oldambt. ,,Dit geeft een flinke kwaliteitsimpuls aan het centrum van onze gemeente”, aldus verantwoordelijk wethouder Erich Wünker. ,,Met dit gebouw kunnen we tientallen jaren vooruit. We gaan van vier locaties naar één, waardoor onze jaarlasten, inclusief de energie- en onderhoudskosten, niet stijgen.’’

De nieuwbouw wordt uitgevoerd in bakstenen van Groninger klei, waardoor het goed in de omgeving past. Ten opzichte van een eerder ontwerp is er een opvallende verandering. De huidige bovenverdieping van de HEMA maakt namelijk plaats voor een deel van het gemeentehuis. De HEMA zelf is dan alleen nog op de bestaande begane grond. De hoofdentree van het gemeentehuis is straks bereikbaar vanaf het Burgemeester Schönfeldplein. 

Ten opzichte van de plannen van een jaar geleden is een aantal onderdelen wezenlijk veranderd. Zo is afgezien van appartementen boven de HEMA en liggen de bouwkosten veel hoger. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Ten opzichte van het eerdere ontwerp is nu 6 miljoen euro extra nodig. Daarmee komt het totale bedrag voor het nieuwe gemeentehuis en de inrichting van de openbare ruimte rondom op iets meer dan 31 miljoen euro.

Naar verwachting zal de gemeenteraad in oktober dit jaar een beslissing nemen over de nieuwbouw. Als alles volgens plan verloopt, dan opent het nieuwe gemeentehuis eind 2025 of begin 2026 de deuren.