De KNRM-ers bij het vastgelopen houten zeilschip. Foto: Peter van der Laan.
De KNRM-ers bij het vastgelopen houten zeilschip. Foto: Peter van der Laan.

‘Jan en Titia Visser’ schiet Loodskotter Eems No.1 te hulp

Algemeen

EEMSHAVEN/TERMUNTERZIJL - Reddingboot Jan en Titia Visser van de KNRM in de Eemshaven is vrijdag gealarmeerd voor de Loodskotter Eems No.1, dat bij Termunterzijl in de problemen was gekomen.

De Loodskotter Eems No.1 is een massief houten zeilschip en in 1997 gebouwd door jonge mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een replica van een historisch schip, waarmee tochten over het Wad, de Eems en de Dollard gemaakt worden. Net buiten Termunterzijl was het schip, met 22 passagiers aan boord, uit de geul gewaaid en aan de grond gelopen.

Passagiers geëvacueerd

De passagiers werden uit voorzorg door het vaartuig Havenschap 1 van Groningen Seaports geëvacueerd, waarna zij op sleepboot Gruno 4 werden overgezet en naar de drijvende steiger in de haven van Delfzijl werden gebracht.

Toen de reddingboot ter plaatse kwam, leek de Eems No.1 stabiel tegen een stenen dam aan te hangen. De reddingbootbemanning bekeek samen met de bemanningsleden van de Eems No.1 de situatie, waarna de KNRM-ers hen weer wat konden geruststellen. Nadat politievaartuig P45 was gearriveerd, werd besloten dat de P45 bij de loodskotter bleef liggen en de reddingboot weer naar de Eemshaven kon gaan. 

Opkomend water

‘s Avonds kwam Loodskotter Eems No.1 met hulp van een scheepje van de Bootlieden Vereniging Delfzijl/Eemshaven bij opkomend water los en voer op eigen kracht terug naar haar ligplaats in de haven van Delfzijl.
De Loodskotter Eems No.1 kan zaterdag gewoon aanwezig zijn en rondvaarten verzorgen in de Eemshaven, tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de Noord-Groninger zeehaven.