Techniek, denken en doen, leren en experimenteren staan centraal in De Koppelplaats.
Techniek, denken en doen, leren en experimenteren staan centraal in De Koppelplaats.

Eemsdelta krijgt ‘koppelplaats’ voor technisch talent

Algemeen

APPINGEDAM - De gemeente Eemsdelta en Campus Eemsdelta Groningen starten na de zomervakantie met De Koppelplaats. Dit wordt een centrum voor innovatieve projecten en ambachtsonderwijs. Iedereen kan hier straks z’n technische talenten ontdekken. 

Naast de gemeente en de onderwijsinstelling zijn ook diverse bedrijven bij De Koppelplaats betrokken. Zij brengen diverse maakprojecten in. De provincie Groningen steekt 747.000 euro subsidie in het initiatief dat daarmee  vier jaar vooruit kan.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: ,,In Eemsdelta is de komende jaren veel behoefte aan mensen die aan het werk gaan in de energietransitie, zorg, scheepvaart, chemie, bouw en de agrarische sector. Dit zijn ‘de makers van de toekomst’. In De Koppelplaats kunnen jongeren kennismaken met allerlei technieken en projecten. Dat kan ze enthousiast maken voor een opleiding en werk in deze regio.” 

Wethouder Meindert Joostens van Eemsdelta is eveneens enthousiast. ,,De Koppelplaats wordt een omgeving waar leerlingen, inwoners en bedrijven uit de omgeving elkaar gaan ontmoeten en samenwerken. Dat zorgt voor verbinding en inspiratie.”

In De Koppelplaats worden oude ambachten (zoals lassen en houtbewerking), nieuwe technieken (zoals digitaal tekenen, drone-vliegen, computeranimaties, domotica) en bedrijvigheid uit de regio samengebracht. Als een onderneming behoefte heeft aan een bedrijfsmiddel, dan kan dit in De Koppelplaats gemaakt worden. Een goed voorbeeld is de bouw van een foodtruck, die onlangs als proefproject werd afgerond.

De projecten in De Koppelplaats worden gericht op diverse doelgroepen. Denken en doen, ambachtelijk werk, leren en experimenteren staan centraal. Er komt een Digital Art Factory waar kinderen vanaf 12 jaar na schooltijd kunnen experimenteren met digitale technieken en kunst. Ook staat het bouwen van een pop-up theater en het produceren van een theatervoorstelling op het programma.