Afbeelding

Orgel- en pianoconcert door Jaap Zwart in Farmsum

Algemeen

FARMSUM - Organist en pianist Jaap Zwart zal zaterdag een concert geven in de kerk van Farmsum.

Het gaat om een herdenkingsconcert ter gelegenheid van de 150e geboortedag van componist Max Reger. Het concert wordt uitgevoerd op de twee muziekinstrumenten in de Farmsumer kerk: het Lohmanorgel en de Blüthner-vleugel.

Neudeutsche Schule

Max Reger werd door veel mensen beschouwd als een verbindingsfiguur tussen de traditionele componisten als Bach, Beethoven, Brahms en componisten van de ‘Neudeutsche Schule’, zoals Liszt en Wagner, met nieuwe vormen en harmonieën. In het concert klinken traditionele vormen als fuga’s en koraalvoorspelen, maar ook zeer verwijde en verrassende harmonieën uit de nieuwe muziekrichting.

Jaap Zwart

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. (1924-2001). Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde hij piano en orgel. Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw.

Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.