Ellen ten Damme zingt in de trein van Loppersum, acht jaar geleden rond de presentatie van de eerste kalender.
Ellen ten Damme zingt in de trein van Loppersum, acht jaar geleden rond de presentatie van de eerste kalender.

Einde aan Groninger Scheurkalender

Algemeen

LOPPERSUM - Er komt geen nieuwe Groninger Scheurkalender. Acht jaar geleden werd de eerste Groninger Scheurkalender feestelijk gepresenteerd in Hotel Spoorzicht in Loppersum.

Dat gebeurde in het bijzijn van meer dan 100 enthousiaste inzenders en geïnteresseerden. Arriva completeerde het feest door het kalender-team een trein aan te bieden, waarin Ellen ten Damme de meereizende inzenders muzikaal begeleidde. Het werd een memorabele dag. Het aantal inzenders werd sindsdien alleen maar groter.

Meer dan aardbevingsellende

Het idee achter de scheurkalender was te laten zien dat Groningen meer is dan alleen gaswinning en aardbevingsellende. De vele inzendingen leverden een mooi en divers beeld van Groningen op. Jaarlijks ging het om duizenden inzendingen, stuk voor stuk foto’s met een persoonlijk verhaal. De jury, onder leiding van Noorderlicht, heeft elk jaar de handen vol aan de selectie. Hoogtepunt is altijd de presentatiemiddag medio oktober.

Energie ontbreekt

Ondanks het mooie resultaat en al die prachtige inzendingen heeft initiator Hent Hamming besloten geen scheurkalenders voor 2024 te maken. De energie om op zoek te gaan naar sponsoren en organisaties die de inzenders jaarlijks ontvangen voor de presentatie, ontbreekt momenteel.

Wellicht een expositie

Met onder meer Noorderlicht gaat de organisatie in gesprek om iets te bedenken wat te doen met alle inzendingen voor 2024. Een mooie expositie bijvoorbeeld. ,,We laten de reacties ook op ons afkomen”, aldus Hent Hamming. ,,Misschien dat er organisaties opstaan die het initiatief structureel willen ondersteunen. Want je mist meestal pas iets als het er niet meer is...”