De damwand is vooral beschilderd met seinvlaggen uit de zeevaart. Daardoor is maritieme kunst ontstaan.
De damwand is vooral beschilderd met seinvlaggen uit de zeevaart. Daardoor is maritieme kunst ontstaan.

Stalen damwand in Delfzijl nu kleurrijk schilderij

Algemeen

DELFZIJL - De stalen damwand bij het centrum van Delfzijl is de afgelopen dagen opgefleurd met kleurrijk schilderwerk. De Groningse kunstenares Mick La Rock (Aileen Middel) is verantwoordelijk voor het ontwerp.

De schildering op de waterkering wordt gedomineerd door de afbeeldingen van seinvlaggen die in de zeevaart gebruikt worden. Ze zijn aangebracht in een zodanige volgorde dat voor kenners de naam ‘Delfzijl’ te lezen is. Op deze manier onderstreept het kunstwerk het maritieme karakter van Delfzijl. 

Bij de beschildering heeft Mick La Rock hulp gekregen van leden van kunstschildersvereniging De Stalmeester en medewerkers van waterschap Noorderzijlvest en PPG Industries. Dit laatste bedrijf bekostigt de operatie als cadeau aan de gemeenschap in verband met het 30-jarig bestaan van de fabriek in Delfzijl.

De damwand in Delfzijl is belangrijk voor de veiligheid van Groningen. Het is ook een belangrijke zichtlocatie vanaf de waterkant van Delfzijl. Het kleurrijke kunstwerk op deze plek wordt dan ook algemeen verwelkomd. 

De officiële overdracht van het kunstwerk door PPG aan vertegenwoordigers van de gemeente en het waterschap is op 6 oktober ’s middags om 15.00 uur.